HomeKAD JE SMRT "STATISTIČKI VALIDNA"?
"Bez smrtnog lista, statistički se ne može prijaviti ni jedna smrt", tvrdi dr Svetlana Radovanović, demografski ekspert odbrane generala Stanislava Galića, optuženog za vojne napade i teroriziranje gradjana Sarajeva.

Dr Svetlana Radovanović, ekspert za demografiju iz Beograda, smatra da je optužba na sudjenju generalu Stanislavu Galiću "preuveličala broj žrtava u Sarajevu".

"Smatram da su rezultati u izvještaju dr Eve Tabo (demografskog eksperta optužbe) koji se odnose na broj ranjenih i poginulih, trostruko i četverostruko uvećani u odnosu na podatke u izvorima kojima se koristila dr Tabo", kazala je dr Radovanović.

Tužiteljstvo je, kroz izvještaj Eve Tabo, dokazivalo da su vojna dejstva jedinica VRS kojima je zapovijedao general Galić prouzročila velika stradanja i demografske promjene u opkoljenom Sarajevu. Medjutim, dr Radovanović smatra da se ocjene eksperta optužbe temelje na "preširoko utvrdjenim kriterijima" i na "nekvalitetnim i neobjektivnim podacima". Ona drži da spiskovi o stradanjima gradjana Sarajeva, koje je prezentiralo tužiteljstvo, nisu valjani jer su mnoge informacije o stradanjima žrtava nepotpune.

"Na listi žrtava stradalih od snajpera, za mnoge žrtve nije navedena lokacija na kojoj su pogodjeni, što je veoma bitan podatak", izjavila je svjedokinja. "Zvanična statistika ima pravila. Podaci o smrti se prikupljaju bez obzira kako je do smrti došlo. Smrtnu listu, sa svim podacima, mora potpisati sudski vještak ili ljekar. Bez smrtne liste, statistički se ne može prijaviti ni jedna smrt", tvrdi dr Radovanović.

U protuispitivanju tužitelj je ukazao da u demografiji postoje metode koje se koriste u "složenim humanitarnim situacijama", te da dr Tabo nije pravila klasičan popis žrtava, već demografski pregled situacije u Sarajevu.

Dr Radovanović je posljednja u nizu eksperata odbrane koji su dokaze tužitelja o zločinima u Sarajevu pobijali time što su dovodili u pitanje način rada eksperata tužiteljstva. Balistički i forenzički vještaci odbrane tvrdili su da se, na osnovu podataka koje su koristili eksperti tužiteljstva, nisu mogle izvršiti pouzdane rekonstrukcije stradanja civila koje bi mogle dokazati da je na Sarajlije pucano s položaja Galićevih snaga. Ekspert odbrane za psihijatriju tvrdio je da tužitelji nisu znanstveno utvrdili da su gradjani Sarajeva živjeli u strahu od smrti.

Galić je optužen da je vodio kampanju snajperskih i minobacačkih napada na stanovništvo Sarajeva s ciljem da terorizira grad i život u njemu učini nepodnošljivim. Odbrana, medjutim, tvrdi da se Galićev Sarajevo-romanijski korpus samo "branio od muslimanskih napada".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 139

PRVA SVEDOČENJA O ZLOČINIMA U BIH: 63 načina zlostavljanja u logorima i zatvorima
TOTALNO PORICANJE ZLOČINA: Završen dokazni postupak odbrane generala Galića
PANCIRNI PRSLUK: Neudobna, ali nužna, mjera zaštite
KONFLIKT INTERESA: Nacionalisti protiv komunista na suđenju za Bosanski Šamac
NOVI DOKAZI ILI STARA PRIČA: Odgođeno izricanje presude Tuti i Šteli
GOVOR MRŽNJE U HAŠKOJ SUDNICI: Sudija štiti optuženog od svedoka odbrane