Home"BLAGORODNI" BEARA I "NEVASPITANA" SONJA KARADŽIĆ
Odbrana Ljubiše Beare je izvođenje svojih dokaza na suđenju za zločine u Srebrenici i Žepi nastavila još jednim svedočenjem o karakteru optuženog. Novinar Branimir Grulović je o bivšem načelniku uprave bezbednosti Glavnog štaba VRS govorio na osnovu privatnih i profesionalnih iskustava iz kontakata koje je s njim imao tokom rata

Branimir Grulović, svjedok odbrane Ljubiše BeareBranimir Grulović, svjedok odbrane Ljubiše Beare

Branimir Bata Grulović je od 1992. do 1997. godine bio šef biroa za Balkan britanske agencije Rojters/Reuteurs sa sedištem u Beogradu. Ljubišu Bearu je upoznao na početku rata u BiH i u susretima s njim je stekao utisak da se radilo o čoveku "oštrog pogleda i čvrste ruke" što je, kako je rekao, skrivalo njegovu "blagorodnu" prirodu. Na takav zaključak navele su ga, tvrdi, Bearine reakcije čiji je svedok bio u nekoliko prilika – kada je Beara brižno razgovarao s majkom, kada je zaplakao slušajući svog mladog oficira Bošnjaka kako razgovara sa svojim roditeljima i kada mu je pričao o svojoj deci i porodici.

Bivši novinar Rojtersa opisao je kako se 11. jula 1995. godine, na dan kada je pala Srebrenica, nalazio na isturenom komandnom mestu Drugog krajiškog korpusa VRS gde se zatekao i pukovnik Beara. Svoje poznanstvo s načelnikom bezbednosti Glavnog štaba iskoristio je da proveri informaciju o padu enklave ali ga je Beara, tvrdi, uveravao da o tome ništa ne zna. Rojtersu je, opisao je svedok, u to vreme bio zabranjen ulazak u Republiku Srpsku pošto je Pres centar Republike Srpske (RS) na Palama, koji je vodila ćerka Radovana Karadžića Sonja, odbio da im izda propusnice. Grulović je opisao kako mu je pomoć za ulazak na područje RS pružila jedino VRS, te da se Sonja Karadžić, odbijajući njegove zahteve, ponašala "nepristojno i nevaspitano".

Grulović tvrdi da je Karadžićeva ćerka imala neograničenu kontrolu nad medijima te da to nije bilo u nadležnosti vojske. Tužilac je međutim u unakrsnom ispitivanju ukazao na presretnuti razgovor između Sonje Karadžić i jednog oficira VRS koji upućuje na zaključak da je izdavanje dozvola novinarima zapravo bilo u rukama VRS. Grulović je odbacio takvu mogućnost ističući da ostaje pri stavu kako je njegovu profesionalnu aktivnost sprečavala "direktno Sonja Karadžić", dok je s druge strane imao "izuzetnu saradnju" sa vojskom i visokim oficirima VRS.

Budući da mu je odbrana najavila da će Grulović svedočiti o "nediskiminatornom mentalnom sklopu" optuženog prema drugim etničkim grupama, tužilac je svedoku pokazao dokumente sa Bearinim potpisom u kojima se Muslimani nazivaju "balijama". Pitao ga je da li korišćenje takvog izraza zapravo upućuje na Bearin diskriminatorni odnos prema Bošnjacima. Bivši novinar Rojtersa je međutim odgovorio da "ne zna šta znači reč balija" te da bi, "ako mu se objasni značenje tog izraza", možda mogao da odgovori na pitanje tužioca.

Suđenje sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba optuženih za zločine u Srebrenici i Žepi nastavlja se sutra svedočenjem Marinka Jevđevića, bivšeg komandira voda vojne policije pri Glavnom štabu VRS.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 374

ODBROJAVANJE: Promašeno proročanstvo Radovana Karadžića
"PREDSEDNIKOV ČOVJEK": Žužul poriče Tuđmanove fantazije o podjeli Bosne
"NISAM KRIV": Izjašnjavanje i pouke Stojana Župljanina
SVEDOK U RASCEPU: Četnički insajder se odriče svoje izjave
K'O DOBAR DAN: Blagorodni Beara i nevaspitana Sonja