HomePOSTOJI LI GUMICA ZA BRISANJE SEĆANJA?
Još jedan "bezbednjak" VRS, svedočeći na suđenju za zločine u Srebrenici i Žepi, tvrdio da je za pad Srebrenice saznao iz medija. Svedok koji je uveče 13. jula 1995. petnaestak minuta pred skladištem u Kravici čuo "neartikulisane glasove, urlike i psovke", voleo bi da može "gumicom da obriše sećanja" na te dane

Špiro Pereula, svjedok odbrane Ljubiše BeareŠpiro Pereula, svjedok odbrane Ljubiše Beare

Špiro Pereula, bivši službenik ministarstva odbrane Republike Srpske, je prvi od tri svedoka odbrane Ljubiše Beare koji su danas dali iskaz na suđenju oficirima vojske i policije bosanskih Srba optuženim za zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine.

Svedok je od novembra 1992. do istog meseca 1993. godine bio referent za bezbednost u Glavnom štabu VRS, a nakon toga je prešao u Ministarstvo odbrane RS. U Glavnom štabu načelnik mu je bio Ljubiša Beara koji je, tvrdi Pereula, uvek upozoravao vojnike da se prilikom ispitivanja zarobljenika "pridržavaju pravila službe i međunarodnih konvencija".

U unakrsnom ispitivanju je tužiocu rekao da je za pad Srebrenice saznao iz medija. Uprkos tužiočevoj opaski da je "još jedan visoki službenik bezbednosnih službi koji za događaje oko Srebrenice saznaje iz medija", svedok nije promenio iskaz. Na pitanje o intenzitetu razmene informacija između Ministarstva odbrane i Glavnog štaba VRS tokom juna i jula 1995. godine, Pereula je tvrdio kako je upravo to bio period najmanje saradnje, jer "nije bilo potrebe". Ne zna ništa o dokumentima koje mu je pokazao tužilac: zahtevu Glavnog štaba od 12. jula 1995. da se pošalje 50 autobusa na stadion u Bratuncu i naređenju Ministarstva da se "mobiliše 50 autobusa."

Iako je tokom glavnog ispitivanja rekao da je bio član nekoliko zvaničnih komisija za istraživanje ratnih zločina, Pereula nije mogao da se seti nijednog zločina počinjenog od strane VRS. Nakon što je tužilac pokušao da mu osveži pamćenje, prisetio se da je čuo za zatvor u Rogatici u kojem je saslušavano više lokalnih lidera iz Žepe, čija su tela kasnije pronađena u masovnim grobnicama. Za to je, tvrdi, prvi put čuo danas od tužioca.

Drugi današnji svedok, Miladin Jovanović, je u julu 1995. godine bio vojnik Bratunačke brigade VRS. Branilac je pročitao sažetak njegove pisane izjave u kojoj opisuje kako je 13. jula uveče odvezao trojicu lokalnih Srba do skladišta u Kravici, gde je prema optužnici te noći ubijeno preko 1.000 zarobljenih Bošnjaka. Jovanović tvrdi da nije izlazio iz automobila, a da su se trojica koje je dovezao zadržali u skladištu oko 15 minuta, nakon čega su se vratili u Bratunac. Potvrdio je tužiocu da je, dok je čekao, čuo "neartikulisane glasove, urlike i psovke" iz skladišta i da bi najviše voleo da može "gumicom da obriše sećanja" na te dane.

Perica Vasović, treći svedok koji je danas počeo s davanjem iskaza, jedan je od trojice bratunačkih Srba koje je Miladin Jovanović dovezao do skladišta u Kravici. Čitajući sažetak njegove izjave branilac Ljubiše Beare je rekao da ona sadrži podatke o dva odlaska u Kravicu 13. i 14. jula, kao i potvrdu da tih dana nije sreo optuženog Bearu na mestima zločina. Suđenje optuženima za zločine u Srebrenici i Žepi nastavlja se sutra kada će Vasovića unakrsno ispitivati branioci ostalih optuženih i tužilac.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 375

Specijalna emisija TV Tribunala, u cjelosti posvećena hapšenju, transferu u Hag i prvom pojavljivanju Radovana Karadžića