HomeEKSHUMIRANA TELA "FIKTIVNIH I NEPOSTOJEĆIH" OSOBA
U unakrsnom ispitivanju dr Svetlane Radovanović, tužilaštvo ukazalo da su tela 597 osoba za koje je demografski veštak odbrane tvrdila da su "fiktivne i nepostojeće" – ekshumirana iz srebreničkih masovnih grobnica i identifikovana uz pomoć DNK analize. Suđenje "srebreničkoj sedmorki" se nastavlja 25. avgusta

Svetlana Radovanović, zajednički vještak odbrane Ljubiše Beare, Draga Nikolića i Vinka PandurevićaSvetlana Radovanović, zajednički vještak odbrane Ljubiše Beare, Draga Nikolića i Vinka Pandurevića

Osporavajući nalaze demografskih eksperata tužilaštva o broju srebreničkih žrteva iz jula 1995. godine, dr Svetlana Radovanović – veštak odbrane Ljubiše Beare, Draga Nikolića i Vinka Pandurevića – je na suđenju "srebreničkih sedmorki" oficira vojske i policije bosanskih Srba tvrdila da na tužiočevom spisku žrtava ima čak 1.030 "fiktivnih i nepostojećih imena."

U unakrsnom ispitivanju, predstavnica tužilaštva Lada Šoljan je ukazala da su tela 597 osoba za koje veštak odbrane tvrdi da su "fiktivne i nepostojeće", pronađena u masovnim grobnicama i identifikovana uz pomoć DNK analize. Dr Radovanović je odbila to da komentariše, tvrdeći da nije videla dokumente kojima se dokazuje identifikacija tih osoba.

Šoljan se osvrnula i na tvrdnje dr Radovanović da na tužiočevom popisu žrtava ima 220 osoba čije vreme smrti, prema dokumentima Armije BiH, datira znatno pre jula 1995. godine. Ukazala joj je na podatak da je od tih 220 do sada u srebreničkim masovnim grobnicama pronađeno i identifikovano 140 osoba. Veštak odbrane je rekla da ni to "ne smatra svojom greškom", jer prilikom izrade svoje analize "nije bila obaveštena" da su urađene revizije spiskova.

Tužiteljica je zatim podsetila svedokinju da su ekshumacije srebreničkih masovnih grobnica i dalje u toku, te da ove cifre ni danas nisu konačne, na šta je dr Radovanović odgovorila da ne prati razvoj sa ekshumcijama jer to "nije njena oblast".

Suđenje sedmorici oficira vojske i policije Republike Srpske optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine biće nastavljeno 25. avgusta, nakon letnje pauze u radu Tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 376

KRIV ILI NEVIN: Drugi Karadžićev nastup u sudnici Tribunala
"DOBROVOLJNO ISELJAVANJE": Vize za odlazak iz Dretelja
ZAVRŠNE REČI: "Kosovska šestorka" čeka presudu
NIZVODNO OD VIŠEGRADA: Kada je Drina nosila stotine leševa
PREKID SUĐENJA: Tužilac traži da se Šešelju dodeli branilac