HomeODBRANA OSPORAVA DEMOGRAFSKU EKSPERTIZU OPTUŽBE
Demografski ekspert odbrane tri oficira Vojske Republike Srpske optuženih za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi tvrdi da je izveštaj demografskog veštaka tužilaštva o nestalima osobama u julu 1995. godine "neobjektivan i stručno neutemeljen"

Svetlana Radovanović, zajednički vještak odbrane Ljubiše Beare, Draga Nikolića i Vinka PandurevićaSvetlana Radovanović, zajednički vještak odbrane Ljubiše Beare, Draga Nikolića i Vinka Pandurevića

Izveštaj stručnjaka tužilaštva o broju nestalih i mrtvih iz Srebrenice "unosi zabunu i pometnju u objektivu percepciju" događaja u Srebrenici, tvrdi dr Svetlana Radovanović iz Beograda, koja kao ekspert za demografiju svedoči na suđenju sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba optuženih za zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995 godine. Radovanović je zajednički veštak odbrane Ljubiše Beare, bivšeg načelnika za bezbednost Glavnog štaba VRS, Draga Nikolića, načelnika bezbednosti u Zvorničkoj brigadi i Vinka Pandurevića, komandanta Zvorničke brigade Drinskog korpusa VRS.

U svom trećem demografskim veštaćenju pred Tribunalom Radovanović je navela da se izvestaj norveškog demografa Helga Brunborga sačinjen 2005. godine za potrebe tužilaštva, ne može okarakterisati kao "naučno i stručno utemeljen", zbog vrste izvora i metodologije koja je korišćena tokom njegove izrade. Prema Brunborgovom izveštaju, u Srebrenici je u julu 1995. godine nestala najmanje 7.661 osoba, među kojima je 99,4 odsto muškaraca. Taj izveštaj se, inače, bazirao na spiskovima nestalih koje su sačinili Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) i nevladina organizacija Lekari za ljudska prava.

Iako je i sama rekla da su ovi spiskovi nestalih jedini koji postoje, Radovanović tvrdi da tako dobijeni podaci nisu u potpunosti prihvatljivi jer se ne radi o "profesionalnim statističkim organizacijama" i jer njihovi upitnici ne ispunjavaju metodosloške kriterijume demografske statistike. Radovanović je još navela da zbog nemogućnosti pristupa "sirovom materijalu" MKCK, eksperti tužilaštva, a ni ona, nisu mogli da naprave preciznu analizu "statusa ubijenih", odnosno da precizno utvrde koliko je vojnika odnosno ratnih zarobljenika, a koliko civila među ubijenima.

Dodatni problem, prema njoj, je i sama "definicija područja Srebrenice", to jest da li ono obuhvata jednu ili 13 opština obuhvaćenih u Brunborgovom izveštaju. Njeno je mišljenje da je veštak optužbe preširoko definisao područje svog istraživanja.

Svedočenje Svetlane Radovanović, koja je trenutno profesor Geografskog fakulteta u Beogradu, biće nastavljeno sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 375

Specijalna emisija TV Tribunala, u cjelosti posvećena hapšenju, transferu u Hag i prvom pojavljivanju Radovana Karadžića