HomeSUĐENJE JELENI RAŠIĆ U JANUARU 2012. GODINE
Početak izvođenja dokaza na suđenju bivšoj članici tima odbrane Milana Lukića zakazan je za 9. januar 2012. godine. Jelena Rašić se tereti za podmićivanje svedoka čime je, prema optužnici, "svesno i hotimično ometala provođenja pravde"

Jelena Rašić u sudnici TribunalaJelena Rašić u sudnici Tribunala

Suđenje Jeleni Rašić po optužnici za nepoštovanje suda zakazano je za 9. januar 2012. godine. Bivša referentkinja za predmet u timu odbrane Milana Lukića optužena je za podmićivanje svedoka čime je, prema optužnici, "svesno i hotimično ometala provođenja pravde".

U današnjoj odluci sudija Hauard Morison/Howard Morrison naložio je da se predraspravna konferencija održi 9. januara, a da istog dana počne i izvođenje dokaza u, kako je najavljeno, najdužem postupku za nepoštovanje suda u istoriji Tribunala. Prema najavama, dokazni postupak tužioca bi trebalo da traje oko 16 sati, a celo suđenje ukupno dve sedmice. Tužilac je naveo da će ispitati 12 svedoka, dok odbrana nije precizirala broj svedoka koje će pozvati.

Podsetimo, prema optužnici Jelena Rašić je u oktobru 2008. godine ponudila Zuhdiji Tabakoviću 1.000 eura ukoliko potpiše unapred pripremljenu lažnu izjavu, kao svedok odbrane Milana Lukića, što je on prihvatio. Za potvrdu izjave pred sudom, obećala mu je dodatni novac. Tabakoviću je takođe pokazala i još dve lažne izjave i zatražila da pronađe višegradske Muslimane koji bi za novčanu nadoknadu pristali da ih potpišu, što je Tabaković i učinio i angažovao svedoke označene kao "X" i "Y". Optužnica dalje navodi da je u decembru 2008. godine Rašićeva svoj trojici donela revidirane izjave koje su oni ponovo potpisali. Kopije tih izjava je početkom januara 2009. godine zastupnik Milana Lukića predao tužilaštvu. Lukić je, inače, prvostepenom presudom osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina nad višegradskim Muslimanima.

Jelena Rašić se krajem septembra 2010. godine izjasnila da nije kriva po svim tačkama optužnice, a na privremenoj slobodi je od 12. novembra prošle godine. Optuženoj je naloženo da se u Pritvorsku jedinicu UN vrati najkasnije 6. januara 2012. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 515

SVE PO REDU: Zašto Mladića ljuti pominjanje Srebrenice
PROHUJALO SA VIHOROM: Karadžićeva verzija prijedorskog ljeta ’92.