HomeKABAŠI OSTAJE U ZATVORU I U DOKAZIMA
Predsednik Tribunala odbacio zahtev odbrane da se nevoljni svedok optužbe pusti na slobodu nakon odslužene dve trećine dvomesečne zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nepoštovanja suda. Istovremeno, Pretresno veće odbacilo zahtev branilaca da Kabašijev iskaz sa suđenja Limaju i drugima u kojem je opisao zločine u logoru Jablanica bude isključen iz dokaza u predmetu Haradinaja, Balaja i Brahimaja

Shefqet Kabashi u sudnici Tribunala Shefqet Kabashi u sudnici Tribunala

Predsednik Tribunala Patrik/Patrick Robinson odbio je danas zahtev odbrane bivšeg pripadnika OVK Šefćeta Kabašija/Shefqet Kabashija da bude pušten na slobodu nakon odslužene dve trećine dvomesečne kazne na koju je osuđen zbog nepoštovanja suda. Kabaši je, podsetimo optužen da je u dva navrata 2007. godine odbio da odgovara na pitanja strana u predmetu Haradinaja, Balaja i Brahimaja, a kazna mu je izrečena nakon što je priznao krivicu.

Sudija Robinson u odluci navodi da su u sličnim slučajevima drugi haški optuženici, među kojima je većina osuđena za najteže zločine nad civilima, najčešće puštani na slobodu posle dve trećine izdržane kazne, ali da Kabaši ne može biti pušten "zbog ozbiljnosti počinjenog krivičnog dela". Ozbiljnost se, navodi se u odluci, ogleda u tome što njegovo delo predstavlja "pretnju efikasnom funkcionisanju Tribunala".

Kabaši će, po svemu sudeći, u pritvoru odslužiti kaznu do kraja, a do tada bi javnost mogla biti upoznata i sa rezultatima istrage o eventualnoj novoj optužnici protiv njega. Pretresno veće je, naime, naložilo tužilaštvu da ispita ima li osnova za podizanje optužnice za nepoštovanje suda protiv Kabašija i zbog toga što je i u trećem navratu – u avgustu ove godine - odbijao da odgovara na pitanja optužbe i odbrane na suđenju Haradinaju i drugima. Rezultati te istrage su, za sada, poverljivi.

Inače, Pretresno veće sudije Molotoa je danas odbacilo zahtev odbrane da se transkript Kabašijevog iskaza sa suđenja Limaju i drugima izuzme iz dokaza predmeta Haradinaja, Balaja i Brahimaja. U odluci se, između ostalog, navodi da je Kabaši tadašnju izjavu dao pod zakletvom, kao i da mu je u to vreme sećanje bile svežije nego danas.

U tom procesu Kabaši je svedočio u martu 2005. godine i tada je naveo da je u jablaničkom logoru u proleće i leto 1998. godine video nekolicinu albanskih i romskih zatočenika. Rekao je, recimo, da su 21. maja te godine u Jablanicu sa vezanim rukama dovedena i zatvorena dva Roma za koje je Lahi Brahimaj naredio da se "pošalju u Drenicu", što je bila fraza koja je značila da neko treba biti ubijen. "U Drenicu" su nešto kasnije, poslata i dva kosovska Albanca – Skender Kući/Kuqi i Pal Krasnići/Krasniqi – koje je Kabaši takođe pominjao na suđenju Limaju. Rekao je da je u Jablanici razgovarao sa zatočenim Palom Krasnićijem i da mu je ovaj rekao da su ga optužili "za špijunažu" i da su ga tukli dok nije priznao da ga je "srpski inspektor iz Peći poslao da se prijavi kao dobrovoljac OVK". Kabaši je tvrdio da o njegovoj kasnijoj sudbini nije ništa znao, ali da je čuo da je Kući ubijen i sahranjen u blizini logora Jablanica, a da je telo potom premešteno u Rznić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 514

KNJIGOM NA TRANSKRIPT: Unakrsno ispitivanje kao književna kritika
ŽALBENI STATUS: Gotovina i Markač ponovo u sudnici
ISELJAVANJE ŽEPE: Enklava bez imama i Muslimana
POEZIJA BOLA: Mark Harmon o ljudskoj strani suđenja