HomeNOVA ISTRAGA PROTIV KABAŠIJA ZA NEPOŠTOVANJA SUDA
Veće koje sudi bivšim komandantima OVK Haradinaju, Balaju i Brahimaju naložilo tužilaštvu da istraži da li je Šefćet Kabaši "svesno i hotimično ometao izvršenje pravde" kada je u avgustu ove godine odbio da odgovara na pitanja strana na ponovljenom suđenju za zločine u Jablanici i time "zaslužio" podizanje još jedne optužnice za nepoštovanje suda

Shefqet Kabashi u sudnici TribunalaShefqet Kabashi u sudnici Tribunala

Pretresno veće koje sudi bivšim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju "ima razloga da veruje" da je Šefćet Kabaši po drugi put počinio nepoštovanje suda. Veće je, zbog toga, naložilo tužilaštvu da pokrene istragu kako bi utvrdilo da li je Kabaši "svesno i hotimično ometao izvršenje pravde... odbijanjem da odgovori na pitanja" optužbe i odbrane.

Kabaši je 26. avgusta priznao krivicu po obe tačke optužnice koja ga tereti za nepoštovanje suda pošto je u junu 2007. a potom u novembru iste godine odbio da u svojstvu svedoka odgovara na pitanja tužioca. Presuda u tom predmetu je zakazana za 16. septembar ove godine.

Kabaši je, podsetimo, po optužnici za nepoštovanje suda uhapšen 18. avgusta ove godine po dolasku u Holandiju i prebačen je u pritvorsku jedinicu. Tužilaštvo i branioci su pokušali da ispitaju Kabašija 22., 23. i 24. avgusta ali je on uporno odbijao da odgovori na njihova pitanja. U današnjem nalogu veća se navodi da je Kabaši, između ostalog tvrdio da "nema razloga da odgovora na pitanja i da se zna zbog čega je tako", tražio je da mu "gospodin sa desne strane (tužilac) ne postavlja pitanja pošto on nema na njih odgovore" i ukazivao je da "nema šta da doda u ovom suđenju", da je svedočenje "nemoguće" i da je "rekao šta je imao".

Budući da Veće "ima razloga da veruje" da je Kabaši odgovoran za nepoštovanje suda, sudije su u skladu sa svojim ovlašćenjima iz Pravilnika o postupku i dokazima, naložile tužilaštvu da pokrene istragu i obavesti veće o rezultatima do 16. septembra ove godine.

Kabaši je, inače, jedan od ključnih svedoka tužilaštva na suđenju bivšim zapovednicima OVK. Nakon oslobađajuće prvostepene presude Haradinaju i Balaju i šestogodišnje kazne zatvora Brahimaju, suđenje je ponovljeno po šest tačaka koje se odnose na zločine u Jablanici jer je Žalbeno veće procenilo da je postupak okončan prerano, odnosno pre nego što su saslušana dva svedoka – Šefćet Kabaši i još jedan zaštićeni svedok. Kabaši je, podsetimo, u izjavi istražiteljima tužilaštva naveo niz detalja koji, po tužilaštvu, potvrđuju odgovornost optuženih za zločine u Jablanici 1998. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 511

POMAGANJE I PODRŽAVANJE: Uloga Srbije u ratu u kojem "nije učestvovala"
MARK HARMON: Doživotni zatvor kao polazna a ne krajnja tačka
KARADŽIĆEVA LOGIKA: Opasno je biti visok za svoje godine
ŽUPLJANINOVA ODBRANA: Nije ratni zločin biti loš šef policije