HomeKABAŠI OSUĐEN NA DVA MESECA ZATVORA
Šefćet Kabaši, bivši pripadnik OVK, osuđen na kaznu od 2 meseca zatvora zbog nepoštovanja suda. "Upornim odbijanjem da odgovori na pitanja tužioca", navodi se u presudi, Kabaši je "uskratio" Pretresnom veću dokaze koji su relevantni za "utvrđivanje istine" u predmetu bivših zapovednika OVK Haradinaja, Balaja i Brahimaja

Shefqet Kabashi u sudnici Tribunala Shefqet Kabashi u sudnici Tribunala

Bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi osuđen je na 2 meseca zatvora zbog nepoštovanja suda. Kabaši je 26. avgusta ove godine priznao da je "svesno i namerno" ometao izvršenje pravde tako što je u junu i novembru 2007. godine odbijao da odgovori na pitanja tužioca u predmetu trojice bivših komandanata OVK Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja. Veće je prihvatilo njegovo priznanje krivice 31. avgusta ove godine.

Obrazlažući presudu, predsedavajući sudija Alfons Ori/Alphons Orie je istakao da je "upornim odbijanjem da odgovori na pitanja tužioca", Kabaši "uskratio" Pretresnom veću dokaze koji su relevantni za "utvrđivanje istine" u predmetu bivših zapovednika OVK, optuženih za zločine nad kosovskim Albancima, Romima i Srbima 1998. godine.

Prilikom utvrđivanja visine kazne, sudije nisu dale većeg značaja tvrdnjama odbrane da su "Kabašijeve frustracije, ratno iskustvo i zastrašivanje svedoka" mogli da doprinesu njegovom odbijanju da odgovori na postavljena pitanja. Veće je prihvatilo da Kabaši pati od post traumatskog stresa i da se njegovo stanje pogoršava u zatvoru te da se izvinio zbog onoga što je učinio. Mada veruju da je Kabašijevo izvinjenje "iskreno", sudije su ipak dale veću težinu činjenici da je Kabaši bio u bekstvu više od 4 godine.

Kabaši je proveo 31 dan u Pritvorskoj jedinici UN i to vreme mu se uračunava u izrečenu kaznu. Uhapšen je 18. avgusta ove godine kada je doputovao u Holandiju kako bi bio prvi svedok tužilaštva na delimično ponovljenom suđenju bivšim zapovednicima OVK za zločine počinjene u zatvoru u Jablanici 1998. godine. Pošto je i tom prilikom odbio da odgovara na pitanja strana u postupku, Pretresno veće je naložilo tužilaštvu da ispita ima li osnova da se Kabaši još jednom optuži za nepoštovanje suda. Rok za izjašnjavanje tužilaštva ističe danas.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 513

"VJEKOVNA ISTREBLJIVANJA": Istorija Bosne po Radovanu Karadžiću
SAJAM PRAVDE: Dan otvorenih vrata Haškog tribunala
OPROŠTAJNI INTERVJU: 17 haških godina tužioca Harmona