HomeSLUČAJ ARTMAN: DA LI JE KAZNA PLAĆENA ILI JE SAMO DEPONOVANA?
Sekretarijat Tribunala obavestio je Žalbeno veće da bivša glasnogovornica haškog tužilaštva Florans Artman nije uplatila nijednu od dve rate novčane kazne koja joj je izrečena zbog nepoštovanja suda. Komitet za podršku osuđenoj novinarki tvrdi da su ta sredstva deponovana na račun u francuskoj banci

Florence Hartmann u sudnici TribunalaFlorence Hartmann u sudnici Tribunala

Sekretarijat Tribunala je obavestio Žalbeno veće da u propisanim rokovima nije primljena nijedna od dve rate novčane kazne od 7.000 evra na koju je francuska novinarka Florans Artman/Florence Hartman osuđena zbog nepoštovanja suda.

U obaveštenju dostavljenom Žalbenom veću navodi se da su pravosnažnom presudom odbačeni svi žalbeni osnovi odbrane, te da je Artman obavezna da novčanu kaznu plati u dve rate od po 3.500 eura: prvu do 18. avgusta a drugu do 19. septembra ove godine. Sekretar takođe navodi i da su predstavnici odbrane Florans Artman na dan izricanja presude, 19. jula, dobili primerak presude, a da je deset dana kasnije osuđena pismeno obaveštena o "prikladnom načinu" uplate novčane kazne na račun Tribunala.

Sredinom avgusta, po isteku roka za uplatu prve rate od 3.500 eura, Sekretarijat je takođe obavestio Žalbeno veće da sredstva nisu "legla" na račun Tribunala. Nakon toga je grupa organizacija i pojedinaca okupljenih u Komitetu za podršku Florans Artman saopštila da je dobrovoljnim prilozima prikupljena suma od 3.500 eura koja je deponovana na račun u jednoj francuskoj banci, kao i da su predsedniku Tribunala dostavljeni broj i ostali detalji tog računa.

U Komitetu za podršku osuđenoj francuskoj novinarki tvrde da je isto učinjeno i sa drugom ratom, te da je na računu u francuskoj banci – sa čijim je detaljima upoznat predsednikTribunala – deponovano svih 7.000 eura izrečene novčane kazne. Kopije pisama koja su 16. avgusta i 19. septembra ove godine upućena predsedniku suda su, kako saznajemo, prosleđene i nadležnim francuskim vlastima kako bi ih se obavestilo da bi Tribunal mogao tražiti da se ta sredstva prebace na račun Međunarodnog suda.

No, Sekretarijat suda, po svemu sudeći, ne smatra to "prikladnim načinom" uplate novčane kazne, pa je današnjim pismom obavestio Žalbeno veće da kazna nije plaćena. Ostaje da se vidi šta će, tim povodom, odlučiti Žalbeno veće i kako će na to reagovati osuđena i njen tim odbrane.

Podsetimo, Žalbeno veće je 19. jula ove godine potvrdilo presudu kojom je Florans Artman, nekadašnja glasnogovornica tužilaštva, proglašena krivom da je "svesno i hotimično objavila sadržaj, navodne efekte i poverljiv karakter" dve odluke Žalbenog veća kojima su odobrene zaštitne mere dokumentima Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije, dostavljenih Tribunalu za potrebe suđenja Slobodanu Miloševiću. Sporne dokumente Sud je, u međuvremenu, učinio dostupnim javnosti, ali to, prema oceni Žalbenog veća, ne umanjuje odgovornost francuske novinarke.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 514

KNJIGOM NA TRANSKRIPT: Unakrsno ispitivanje kao književna kritika
ŽALBENI STATUS: Gotovina i Markač ponovo u sudnici
ISELJAVANJE ŽEPE: Enklava bez imama i Muslimana
POEZIJA BOLA: Mark Harmon o ljudskoj strani suđenja