HomePEĆANAC: "NISAM KRIV"
Nakon što je na prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala 10. oktobra ove godine tražio da se izjašnjavanje odloži za deset dana, Dragomir Pećanac se danas formalno izjasnio da nije kriv za nepoštovanje suda, za koje se tereti zbog neodazivanja obavezujućem sudskom pozivu za svedočenje

Dragomir Pećanac u sudnici TribunalaDragomir Pećanac u sudnici Tribunala

Dragomir Pećanac, bivši obaveštajni oficir Glavnog štaba VRS, izjasnio se danas da nije kriv za nepoštovanje suda, za koje se tereti zbog neodazivanja obavezujućem sudskom pozivu da svedoči na suđenju generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Bilo je to drugo, dopunsko pojavljivanje optuženog pred sudijom Tribunala, pošto je na prvom –održanom 10. oktobra ove godine – tražio da se izjašnjavanje o krivici odloži za deset dana. Istog dana, Pećanac je izveden na klupu za svedoke u predmetu Zdravka Tolimira, ali je izjavio da "nije psihički sposoban" za svedočenje i tražio da ga pregledaju psihijatar i neurolog. O lekarskim pregledima kojima je u međuvremenu podvrgnut u Pritvorskoj jedinici UN danas je raspravljano na sednici zatvorenoj za javnost.

Nemački advokat Jens Dikman/Dieckmann, koji Pećanca zastupa po službenoj dužnosti, nije mogao da odgovori na pitanje sudije koliko će vremena biti potrebno odbrani da se pripremi za suđenje. Prepustio je to beogradskom advokatu Tomislavu Višnjiću čije imenovanje za branioca Dragomira Pećanca je, kako je rečeno, još u toku.

Pećancu će suditi Pretresno veće koje vodi postupak protiv Zdravka Tolimira. Najavljujući da će datum suđenja biti uskoro određen predsedavajući sudija Fluge/Floege je naložio da se optuženi Pećanac do tada zadrži u pritvoru Tribunala.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 517

NESRETNICI IZ BRIŠEVA: Kako je familija Ivandić kopala sopstvenu grobnicu
RUČAK SA TUŽIOCEM: Bramerc o sažimanju Mladićeve optužnice
ĆUTANJE JE ZLATO: O čemu je u Prijedoru bilo opasno govoriti
"NISAM KRIV": Major Pećanac negira odgovornost za nepoštovanje suda