HomeŠEŠELJ NEMOĆAN BEZ PRAVNE POMOĆI
Lider srpskih radikala rekao da ne može da se izjasni o krivici po novoj verziji treće optužnice za nepoštovanje suda jer tvrdi da taj neznatno izmenjeni dokument "nije razumeo" bez pomoći pravnih savetnika sa kojima ne želi da se čuje "običnim telefonom koji se prisluškuje" već samo preko "privilegovane" linije koja mu je nedavnom odlukom sekretara privremeno uskraćena

Vojislav Šešelj u sudnici TribunalaVojislav Šešelj u sudnici Tribunala

Suprotno dosadašnjim stalnim tvrdnjama da je najbolji branilac pred Tribunalom koji sa lakoćom pobija sve navode optužbe, Vojislav Šešelj je danas rekao da bez pomoći pravnih savetnika nije mogao da razume navode izmenjene treće optužnice za nepoštovanje suda. Zbog toga je odbio da se izjasni o krivici po toj optužnici. Odlukom sekretara suda Šešelju je, podsetimo, nedavno uveden 30-dnevni nadzor komunikacija sa pravnim savetnicima zbog postojanja "osnovane sumnje da je zloupotrebio privilegovanu komunikaciju u pokušaju da utiče na svedoke ili da ih zastraši", odnosno "da bi omogućio objavljivanje poverljivog materijala na svojoj internet stranici".

Na prvom pojavljivanju pred sudijom Holom/Hall 6. jula ove godine optuženi se izjasnio da nije kriv po trećoj optužnici za nepoštovanje suda koja ga je teretila zbog oglušavanja o četiri naloga veća da sa svoje internet stranice ukloni tri knjige i još pet dokumenata u kojima se obelodanjuju poverljive informacije o više zaštićenih svedoka optužbe. U delimično izmenjenoj optužnici po kojoj je danas trebalo da se izjasni se praktično navodi samo jedan manji dodatak u kojem se objašnjava da se Šešelj, osim na pomenuta četiri naloga, u međuvremenu oglušio i na peti u kojem se zahteva da sa sajta ukloni četiri knjige, a ne tri kako je ranije navedeno. Optuženi to, svejedno, nije razumeo... ili bar tako tvrdi.

Lider radikala je naveo da mu je pravna pomoć neophodna jer želi da traži izuzeće sudijske trojke Kvon/Kwon-Hol/Hall-Morison/Morrison iz predmeta koji se protiv njega vodi po toj optužnici. Argument za to će mu, najavio je, biti tvrdnja da se "ne radi o razumnim ljudima" budući da su, po njegovom mišljenju, doneli "nerazumnu presudu" po drugoj optužnici za nepoštovanje suda kojom su ga osudili na 18 meseci zatvora. Pravni savetnici su mu, tvrdi, potrebni da bi mu pomogli u proučavanju međunarodne pravne prakse, kao i u potrazi za kompromitujućim podacima iz biografija sudija čije izuzeće će tražiti. Inače, Šešelju je komunikacija sa pravnim savetnicima ograničena, ali ne i ukinuta, ali on insistira na "privilegovanoj" vezi i odbija da se sa njima čuje "običnom" linijom koja se nadzire.

Budući da mu je dozvoljeno da govori i van teme današnje rasprave, optuženi se u nekoliko navrata obrušio na "izdajnika" Tomu Nikolića, ali i sekretara suda za koga tvrdi "da mu već sedam godina sputava prava". Upitan da ukaže na eventualne probleme sa zdravstvenim stanjem i uslovima pritvora, optuženi je nadugačko govorio o problemima sa ishranom. Kaže da su pritvorenici "podvrgnuti najtežem mučenju" jer im se sprema zamrznuta hrana, pa su primorani da sami kuvaju. Kaže da on ne kuva, već čeka da mu drugi nešto spreme ili se hrani konzervama.

Naredno izjašnjavanje lidera srpskih radikala po dopunjenoj trećoj optužnici za nepoštovanje suda biće, po pravilima Tribunala, zakazano u narednih 10 dana. Ukoliko se optuženi ni tada ne izjasni, sudija će umesto njega u zapisnik uneti da se izjasnio da "nije kriv".

Vojislav Šešelj je, podsetimo, do sada osuđen na 15, a potom i na 18 meseci zatvora po optužnicama za nepoštovanje suda zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svedocima optužbe u svojim knjigama. U "glavnom" predmetu za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, zakazane završne reči su zakazane za početak marta iduće godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 520

LJEKARSKO OPRAVDANJE: Mladić zbog bolesti izostao sa statusne konferencije
OBJEKTIVNOST I NEUTRALNOST: Drugi susret Eda Vuljamija sa Radovanom Karadžićem
"MIROTVORAC": Kako je Stanišić oslobodio Karadžićeve i Mladićeve taoce
NENAJAVLJENI DOLAZAK: Tužiočevi problemi zbog zakasnjelog hapšenja Gorana Hadžića