HomeARTMAN INSISTIRA DA TRIBUNAL SAM NAPLATI KAZNU KOJU JOJ JE IZREKAO
Sekretarijat Tribunala obavestio Žalbeno veće da Florans Artman ni u drugom roku kojoj joj je određen nije na račun suda uplatila 7.000 eura novčane kazne izrečene za nepoštovanja suda, niti je dostavila pisano obrazloženje tog postupka. Artman, međutim, tvrdi da je sudijama blagovremeno uputila pismo u kojem je pojasnila na koji način mogu da naplate kaznu

Florence Hartmann u sudnici TribunalaFlorence Hartmann u sudnici Tribunala

Sekretarijat Tribunal obavestio je Žalbeno veće da na račun finansijske službe suda nije uplaćena kazna od 7.000 eura, odmerena francuskoj novinarki Florans Artman/Florence Hartmann, osuđenoj za nepoštovanje suda.

Artman, bivša glasnogovornica tužilaštva, je u septembru 2009. godine proglašena krivom za "svesno i hotimično objavljivanje sadržaja, navodnih efekata i poverljivog karaktera" odluka Žalbenog veća kojima su odobrene zaštitne mere dokumentima Vrhovnog saveta odbrane SRJ, dostavljenih sudu u predmetu Slobodana Miloševića. U međuvremenu su ti dokumenti proglašeni javnim, ali to, prema oceni Žalbenog veća, ne umanjuje odgovornost Artmanove.

Nakon što je presuda u julu ove godine postala pravosnažna, Artmanovoj je naloženo kaznu plati u dve rate od po 3.500 eura: prvu do 18. avgusta a drugu do 19. septembra. Francuska novinarka je, uoči isteka oba roka, obavestila predsednika Tribunala da nije u mogućnosti da plati kaznu, ali da je "Komitet podrške Florans Artman" prikupio traženu sumu i deponovao je na račun u jednoj francuskoj banci, gde Tribunal može da je podigne.

Tribunal, međutim, insistira da se novčana kazna mora platiti onako kako to nalažu pravila, pa je početkom oktobra Žalbeno veće odredilo 25. oktobar kao novi rok za plaćanje celokupne sume, upozoravajući osuđenu novinarku da u suprotnom rizikuje da joj se novčana kazna pretvori u zatvorsku. Prema danas objavljenom obaveštenju Sekretarijata, Florans Artman se oglušila i o taj rok, pošto do 28. oktobra – kada je dokument pisan – nije stigao ni novac ni pisano obrazloženje zašto nije izvršena uplata.

S druge strane, Florans Artman tvrdi da je 20. oktobra predsedniku Suda i sudijama Žalbenog veća uputila novo pismo u kojem je ponovila da je novčani iznos od 7.000 eura deponovan na računu u francuskoj banci, te da Tribunal može da traži isplatu preko nadležnih francuskih kanala. Ona dodaje da je u pismu tražila da se sa svih spisa iz njenog predmeta skine oznaka poverljivosti, čime bi se omogućila "nezavisna provera legalnosti procedure koja je protiv nje vođena s posebnim akcentom na kršenje prava na slobodno izražavanje i informisanje". Artman takođe navodi da svaka dalja mera za izvršenje presude predstavlja "dodatno kršenje njenih fundamentalnih prava".

Prema Pravilniku o postupku i dokazima, u slučaju da novčana kazna za nepoštovanje suda nije plaćena u određenom roku, Žalbeno veće može produžiti rok za uplatu, odobriti plaćanje u više rata ili pretvoriti celu ili deo novčane kazne u zatvorsku kaznu u trajanju od najviše 12 meseci. Kako je maksimalna novčana kazna za nepoštovanje suda 100.000 eura, neplaćena novčana kazna od 7.000 eura bi proporcionalno "vredela" nekih 25 dana zatvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 519

IZ ULOGE U ULOGU: Branjenik i branilac Radovan Karadžić
NEPOŠTOVANJE SUDA: Druga presuda i treće izjašnjavanje Vojislava Šešelja
MARK HARMON: Sličnosti i razlike u pokajanju Dražena Erdemovića i Biljane Plavšić