HomeGORAN HADŽIĆ SE IZJASNIO DA NIJE KRIV
Bivši predsednik bivše Republike Srpske Krajine Goran Hadžić se izjasnio da "nije kriv po optužbama sadržanim u optužnici". Predsedavajući sudija Gi Delvoa mu nije čitao tačke optužnice koja Hadžića tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od juna 1991. do decembra 1993. godine

Goran Hadžić u sudnici Tribunala Goran Hadžić u sudnici Tribunala

U ponovljenom pojavljivanju pred sudijom Tribunala bivši predsednik samoproglašene Republike Srpska Krajina Goran Hadžić se danas izjasnio da "nije kriv po optužbama sadržanim u optužnici". Bilo je to najkraće prvo ili ponovljeno pojavljivanje optuženog u istoriji Tribunala: trajalo je nepunih deset minuta.

Ni na ponovljenom pojavljivanju optuženog u sudnici Tribunalu nije se čula ni reč o zločinima za koje se Goran Hadžić tereti. Kao i na prvom pojavljivanju pred sudijom O-Gon Kvonom/Kwon 25. jula ove godine, Hadžić se i danas odrekao prava da mu se optužnica pročita pred sudom. Dosadašnja praksa Tribunala je bila da sudije, u takvim situacijama, u interesu javnosti izlože navode optužnice u opštim crtama i zatim optuženog pozovu da se izjasni da li je kriv ili nevin po svakom pojedinom navodu, odnosno tački optužnice. Belgijski sudija Gi Delvoa/Guy Delvoie koji je vodio današnju raspravu je, međutim, optuženog samo pitao kako se izjašnjava "po optužbama navedenim u optužnici", ne precizirajući ni jednu od njenih 14 tačaka, na šta je Hadžić kratko odgovorio "Nisam kriv". I to je bilo sve.

Goran Hadžić se, podsetimo, tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem "nasilnog i trajnog uklanjanja većine hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva iz velikog dela Hrvatske", kako bi te teritorije postale "deo nove države pod srpskom dominacijom". U 14 tačaka optužnice, Hadžić se tereti za progon na političkim, rasnim ili verskim osnovama, istrebljenje, ubistvo, zatvaranje, mučenje i okrutno postupanje prema hrvatskom i drugom nesrpskom stanovništvu u zatočeničkim objektima na poljoprivrednom dobru Ovčara, vukovarskom Veleprometu, u Erdutu, Dalju i Borovu Selu, kao i na pet lokacija u Srbiji gde su odvođeni zatočeni Hrvati – na poljoprivrednim dobrima u selima Stajićevo i Begejci, kasarni JNA u Zrenjaninu i vojnim zatvorima u Šidu i Sremskoj Mitrovici. Hadžić je optužen i za deportacije i prisilno premeštanje stanovništva kao i za bezobzirno razaranje naselja i pljačku imovine nesrpskih civila u Dalju, Vukovaru, Erdutu, Lovasu i drugim mestima istočne Hrvatske. Ta dela se u optužnici kvalifikuju kao zločini protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Hadžića je danas zastupao branilac po službenoj dužnosti Zoran Živanović. Pored sudije Delvoa iz Belgije, u Hadžićevom veću su još sudije Barton Hol/Hall sa Bahama i Antoan Mindua/Antoine iz Konga.

Hadžić je uhapšen u Srbiji 20. jula ove godine nakon sedam godina bekstva od međunarodne pravde, a u Tribunal je prebačen dva dana kasnije.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 509

JEDAN ILI DVA PROCESA?: Počele pripreme za suđenje Ratku Mladiću
NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA: Karadžić poriče zločine i optužuje svjedoke
IGNORISANJE JAVNOSTI:Jedno "nisam kriv" za 14 nepročitanih optužbi
ZABORAV ILI STRAH?:: Čega se plaši svjedok Kabashi
"A JA ODOH U ISTORIJU": Vojislav Šešelj proglasio pobedu nad Tribunalom