HomeZORAN ŽIVANOVIĆ IMENOVAN ZA HADŽIĆEVOG BRANIOCA
Odlukom Sekretarijata suda, beogradski advokat Zoran Živanović imenovan za glavnog zastupnika Gorana Hadžića, bivšeg predsednika samoproglašene Republike Srpska Krajina. Živanović je do sada bio Hadžićev zastupnik po službenoj dužnosti

Zoran Živanović,  branilac Gorana HadžićaZoran Živanović, branilac Gorana Hadžića

Beogradski advokat Zoran Živanović imenovan je za glavnog branioca Gorana Hadžića, bivšeg premijera SAO Istočna Slavonija i predsednika bivše Republike Srpska Krajina. Živanović je 27. jula imenovan za Hadžićevog branioca po službenoj dužnosti nakon čega je optuženi 29. avgusta zatražio njegovo zvanično postavljenje.

Živanović je prethodno zastupao prijedorskog policajca Dragoljuba Prcaća koji je osuđen na kaznu od pet godina zatvora za zločine počinjene u Omarskoj, a zatim i Željka Mejakića, komandanta Omarske, čiji je predmet ustupljen pravosuđu Bosne i Hercegovine, gde je osuđen na 21 godinu zatvora. Poslednjih godina Živanović zastupa Vujadina Popovića, bezbednjaka Drinskog korpusa VRS, koji je prvostepenom presudom proglašen krivim za genocid u Srebrenici i osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Njegov je predmet trenutno u žalbenom postupku, a Popović je potpisao saglasnost da Živanović može da zastupa i Hadžića.

Sekretarijat je postavio Živanovića na početni period od 120 dana kako ne bi bilo narušeno Hadžićevo pravo na branioca dok sud proverava da li je i u kojoj meri optuženi sposoban da finansira svoju odbranu. Hadžić tvrdi da je siromašan i traži damu Tribunal finansira odbranu.

Prva konferencija o stanju u postupku zakazana je za četvrtak, 10. novembar. Goran Hadžić se tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od juna 1991. do decembra 1993. godine.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 511

POMAGANJE I PODRŽAVANJE: Uloga Srbije u ratu u kojem "nije učestvovala"
MARK HARMON: Doživotni zatvor kao polazna a ne krajnja tačka
KARADŽIĆEVA LOGIKA: Opasno je biti visok za svoje godine
ŽUPLJANINOVA ODBRANA: Nije ratni zločin biti loš šef policije