HomeGORAN HADŽIĆ ODLOŽIO IZJAŠNJAVANJE O KRIVICI
Goran Hadžić, bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina, je na prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala iskoristio pravo da na 30 dana odloži izjašnjavanje o navodima optužnice

Goran Hadžić u sudnici TribunalaGoran Hadžić u sudnici Tribunala

Goran Hadžić, bivši predsednik bivše Republike Srpska Krajina, je na prvom pojavljivanju pred sudijom Tribunala iskoristio pravo da na 30 dana odloži izjašnjavanje o navodima optužnice koja ga, u ukupno 14 tačaka, tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, počinjene u Hrvatskoj u periodu od juna 1991. do kraja decembra 1993. godine.

Hadžić je, kako je danas ukazao sudija O-Gon Kvon/Kwon, trebalo da se izjasni po izmenjenoj i dopunjenoj optužnici koja je potpisana 22. jula ove godine, na dan njegovog transfera u pritvor Tribunala. Njegov privremeni branilac, beogradski advokat Vladimir Petrović, je potvrdio da je optuženi primio tu optužnicu i da su je "jutros zajedno analizirali", tako da "nema potrebe" da mu se ona čita pred sudom.

Na zahtev branioca, rasprava je kraće vreme vođena na takozvanoj privatnoj sudnici. Osim što je od optuženog tražio da se predstavi i potvrdi da su njegova porodica i ambasada zemlje čiji je državljanin upoznati sa tim gde se on nalazi, sudija Kvon nije Hadžiću postavljao druga pitanja, pa čak ni ona uobičajena o uslovima pritvora i zdravstvenom stanju. Čitava rasprava je trajala nepunih 15 minuta.

Naredno pojavljivanje optuženog u sudnici Tribunala biće zakazano u roku od 30 dana.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 508

BRŽE I PRAKTIČNIJE: Tužilac predlaže dva suđenja za Mladića
ZVORNIČKA MENAŽERIJA: Naivne ovčice i Žute osice
IZ POČETKA: Počelo novo suđenje bivšim zapovednicima OVK