HomeUPUTSTVA I/ILI NAREĐENJA?
Iskazom bivšeg bezbednjaka Drugog korpusa VRS tužilaštvo na suđenju Zdravku Tolimiru nastojalo da dokaže kako su nalozi koje je bivši Mladićev pomoćnik za bezbednost upućivao oficirima bezbednosti podređenih jedinica imali snagu naređenja

Mikailo Mitrović, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Mikailo Mitrović, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Pukovnik Mikailo Mitrović je u leto 1995. godine bio načelnik bezbednosti Drugog krajiškog korpusa VRS. Pre tri godine prvi put se pojavio u Tribunalu kao svedok odbrane svog nekadašnjeg starešine, Ljubiše Beare, načelnika bezbednosti Glavnog štaba, čiji se predmet nalazi u žalbenom postupku nakon što ga je prvostepeno veće proglasilo krivim za genocid u Srebrenici i osudilo na kaznu doživotnog zatvora. Na suđenju Zdravku Tolimiru tužilac je pročitao kratak sažetak Mitrovićevog iskaza iz 2008. godine, a zatim mu postavio nekoliko dodatnih pitanja, uglavnom o sastavu, organizaciji i komandnoj strukturi obaveštajno-bezbednosne službe VRS na čijem je celu u leto 1995. godine bio optuženi general.

Odeljenja za obaveštajne i bezbednosne poslove su u svim korpusima VRS, osim u Sarajevsko-romanijskom, krajem 93. ili početkom 94. bila razdvojena, ali su međusobno razmenjivala informacije. Načelnici obaveštajnih, odnosno bezbednosnih odeljenja bili su podređeni komandantima jedinica kojima su pripadali i jedino su od njih mogli dobijati naređenja. Odeljenjima obaveštajne i bezbednosne službe nižih jedinica su "u stručnom smislu" rukovodile starešine tih službi iz nadređenih jedinica. Mada instrukcije koje su im izdavali nisu formalno imale snagu naređenja, bezbednjaci podređenih jedinica "nisu smeli da odbiju da ih izvrše", rekao je Mitrović. Instrukcije su na isti način mogle da budu upućivane i jedinicama vojne policije.

General Tolimir je u unakrsnom ispitivanju od svedoka tražio da to razjasni, sugerišući da su instrukcije organa bezbednosti imale težinu "stručnog usmerenja" te se nisu smatrale naređenjima. Mitrović je posredno prihvatio Tolimirovu sugestiju ocenjujući njegovu formulaciju "verovatno prihvatljivijom", dodajući da su ovlašćenja pomoćnika komandanata za bezbednost u jedinicama VRS na svim nivoima bila da komandantu samo daju predloge o upotrebi jedinica, koje on može ali ne mora prihvatiti.

Na isto pitanje se u dodatnom ispitivanju vratio i tužilac Nelson Tejer/Thayer. Svedoku je pokazao instrukciju Ratka Mladića koju je za komandanta VRS potpisao njegov pomoćnik za obaveštajno bezbednosne poslove Zdravko Tolimir. U njoj se navodi da su komandanti i ostale starešine "dužni da se strogo pridržavaju instrukcije" pa je tužilac pitao svedoka da li su starešine u ovom slučaju imale mogućnost izbora. "Ako se kaže 'dužni ste i morate', onda je to naređenje, samo lepše rečeno", odgovorio je svedok. Potvrdio je da se pomenuta instrukcija može shvatiti kao naređenje, dodavši na kraju da on ipak smatra da je u ovom slučaju reč o nekoj vrsti uputstva.

Suđenje Zdravku Tolimiru nastavlja se sutra iskazom novog svedoka optužbe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 500

PRVO POJAVLJIVANJE: Mladić odložio izjašnjavanje o "monstruoznim optužbama"
JUBILEJ: Naših prvih 500 emisija Tribunala