HomeSVEDOK IZ LISTA "SVEDOK"
Na suđenju Zdravku Tolimiru svedočio novinar koji je 2002. godine intervjuisao Ljubišu Bearu, bivšeg načelnika bezbednosti Glavnog štaba VRS, nepravosnažno osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Beara je u julu 1995. godine bio direktno podređen generalu Tolimiru, optuženom za iste zločine u Srebrenici i Žepi

Ljubomir Mitrović, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Ljubomir Mitrović, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Sredoje Simić je u oktobru 2002. godine, u nedeljniku "Svedok", objavio intervju sa Ljubišom Bearom, bivšim bezbednjakom Glavnog štaba VRS koji se nešto više od dve godine nakon našao u pritvoru Tribunala. U junu prošle godine je prvostepenom presudom proglašen krivim za genocid i osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Njegov predmet je u žalbenom postupku.

U tekstu pod naslovom "Ne stidim se ni jednog svog postupka i ako treba da mi sude nek mi sude u mojoj državi", Beara je izjavio da je u vreme pada Srebrenice bio u Bihaću te da je na područje enklava došao tek kada je srebrenička operacija već bila okončana. Takođe je rekao kako je nakon te operacije u Tuzli održana smotra jedinice Nasera Orića, koja se, kako je tvrdio, "najvećim delom izvukla iz Srebrenice".

Simić je potvrdio da je u intervjuu objavio sve što mu je Beara rekao u vezi sa Srebrenicom. Snimak razgovora nije sačuvao ali tvrdi da su navodi iz intervjua verni odraz Bearinih izjava. Svedočio je takođe da je Beara, po njegovom utisku, u intervjuu govorio istinu. "Nisam imao razloga da mu ne verujem", rekao je Simić kada ga je tužilac pitao o delu intervjua u kojem je Beara negirao da je u Srebrenici bilo preko sedam hiljada žrtava, kako je "objavljivala muslimanska štampa".

Beara je, prema Simićevom svedočenju, prihvatio da mu dâ intervju, pod uslovom da ga ne fotografiše i da nikom ne otkrije gde su se sastali. Osećao je, kaže Simić, veliki pritisak zbog pisanja bošnjačkih medija u kojima je opisivan kao "ideolog zločina" počinjenih u Srebrenici. Beara mu je, tvrdi Simić ispričao, kako nakon donošenja zakona o saradnji s Tribunalom u Srbiji, kada je objavljen spisak optuženih u Hagu, njegovo ime nije bilo na toj listi.

Prisustvo svedoka-novinara optuženi general Tolimir nastojao je da iskoristi za potvrdu teza o manipulacijama u medijima na štetu srpske strane u ratu u BiH, a naročito u Srebrenici. Svedok je medijske izveštaje o posledicama rata u BiH i broju žrtava uglavnom smatrao "nepouzdanim", ocenjujući da su se podaci o žrtvama i odgovornosti za njihova stradanja uglavnom razlikovali u odnosu na to odakle su dolazili. Srpski mediji su, prema Simiću, navode o hiljadama srebrenička žrtava pripisivali muslimanskoj propagandi, dok su "Bošnjaci izveštavali o zločinu bez presedana", rekao je Simić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 501

"NAORUŽANO ČUDOVIŠTE": Zašto vlasti na Grbavici nisu uhapsile Batka
MANJAK ZA RAZMJENU: Kako su nestale hiljade srebreničkih zarobljenika
PREDOSTROZNOST: Zaštita svjedoka na ponovljenom suđenju zapovjednicima OVK
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Kako su zli tužioci mučili četničke insajdere