Home



SVEDOK IZ LISTA "SVEDOK"




Na suđenju Zdravku Tolimiru svedočio novinar koji je 2002. godine intervjuisao Ljubišu Bearu, bivšeg načelnika bezbednosti Glavnog štaba VRS, nepravosnažno osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici. Beara je u julu 1995. godine bio direktno podređen generalu Tolimiru, optuženom za iste zločine u Srebrenici i Žepi

Ljubomir Mitrović, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Ljubomir Mitrović, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Sredoje Simić je u oktobru 2002. godine, u nedeljniku "Svedok", objavio intervju sa Ljubišom Bearom, bivšim bezbednjakom Glavnog štaba VRS koji se nešto više od dve godine nakon našao u pritvoru Tribunala. U junu prošle godine je prvostepenom presudom proglašen krivim za genocid i osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Njegov predmet je u žalbenom postupku.

U tekstu pod naslovom "Ne stidim se ni jednog svog postupka i ako treba da mi sude nek mi sude u mojoj državi", Beara je izjavio da je u vreme pada Srebrenice bio u Bihaću te da je na područje enklava došao tek kada je srebrenička operacija već bila okončana. Takođe je rekao kako je nakon te operacije u Tuzli održana smotra jedinice Nasera Orića, koja se, kako je tvrdio, "najvećim delom izvukla iz Srebrenice".

Simić je potvrdio da je u intervjuu objavio sve što mu je Beara rekao u vezi sa Srebrenicom. Snimak razgovora nije sačuvao ali tvrdi da su navodi iz intervjua verni odraz Bearinih izjava. Svedočio je takođe da je Beara, po njegovom utisku, u intervjuu govorio istinu. "Nisam imao razloga da mu ne verujem", rekao je Simić kada ga je tužilac pitao o delu intervjua u kojem je Beara negirao da je u Srebrenici bilo preko sedam hiljada žrtava, kako je "objavljivala muslimanska štampa".

Beara je, prema Simićevom svedočenju, prihvatio da mu dâ intervju, pod uslovom da ga ne fotografiše i da nikom ne otkrije gde su se sastali. Osećao je, kaže Simić, veliki pritisak zbog pisanja bošnjačkih medija u kojima je opisivan kao "ideolog zločina" počinjenih u Srebrenici. Beara mu je, tvrdi Simić ispričao, kako nakon donošenja zakona o saradnji s Tribunalom u Srbiji, kada je objavljen spisak optuženih u Hagu, njegovo ime nije bilo na toj listi.

Prisustvo svedoka-novinara optuženi general Tolimir nastojao je da iskoristi za potvrdu teza o manipulacijama u medijima na štetu srpske strane u ratu u BiH, a naročito u Srebrenici. Svedok je medijske izveštaje o posledicama rata u BiH i broju žrtava uglavnom smatrao "nepouzdanim", ocenjujući da su se podaci o žrtvama i odgovornosti za njihova stradanja uglavnom razlikovali u odnosu na to odakle su dolazili. Srpski mediji su, prema Simiću, navode o hiljadama srebrenička žrtava pripisivali muslimanskoj propagandi, dok su "Bošnjaci izveštavali o zločinu bez presedana", rekao je Simić.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL




TV Tribunal 501

"NAORUŽANO ČUDOVIŠTE": Zašto vlasti na Grbavici nisu uhapsile Batka
MANJAK ZA RAZMJENU: Kako su nestale hiljade srebreničkih zarobljenika
PREDOSTROZNOST: Zaštita svjedoka na ponovljenom suđenju zapovjednicima OVK
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Kako su zli tužioci mučili četničke insajdere