HomeGDE JE NESTALO 1.100 NESUĐENIH ZAROBLJENIKA LOGORA BATKOVIĆ?
U logor Batković kraj Bijeljine je u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice, prebačeno manje od 200 zarobljenih muslimanskih boraca, mada je optuženi Zdravko Tolimir obavestio Komisiju za razmenu Istočno-bosanskog korpusa VRS o dolasku

Ljubomir Mitrović, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Ljubomir Mitrović, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Ljubomir Mitrović, bivši predsednik Komisije za razmenu ratnih zarobljenika Istočno-bosanskog korpusa VRS, svedočio je u nastavku dokaznog postupka tužilaštva na suđenju Zdravku Tolimiru, bivšem Mladićevom pomoćniku za bezbednost u Glavnom štabu VRS koji se tereti za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi u leto 1995. godine.

Mitrović je u julu 2008. godine, na poziv odbrane Ljubiše Beare, bivšeg bezbednjaka Glavnog štaba VRS podređenog Tolimiru, svedočio na suđenju sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba, u međuvremenu osuđenih za iste zločine za koje se tereti i optuženi general. Svedok je potvrdio navode iz svog iskaza od pre tri godine kada je opisao kako je 13. jula, nakon ulaska Mladićevih snaga u Srebrenicu, obavešten da će u "prihvatni centar" Batković biti dovedeno oko 1.300 zarobljenih muslimanskih boraca. Dolazak tih zarobljenika najavio je lično general Tolimir. Do 18. jula ih je, međutim, stiglo tek nešto manje od 200. Oni su razmenjeni krajem septembra odnosno decembra 1995. godine, nakon čega je logor zatvoren. Šta se dogodilo sa 1.100 zarobljenika koji nisu stigli do Batkovića, Mitroviću, kako tvrdi, nije poznato.

Kao predsednik komisije za razmenu Istočno bosanskog korpusa Mitrović je imao problem da obezbedi dovoljan broj zarobljenika koji bi se mogli razmeniti za borce VRS u zatočeništvu Armije BiH. Najavljenih 1.300 zarobljenika trebalo je oslabe pritisak koje su na komisiju vršile porodice zarobljenih pripadnika VRS Mitrović je bio je u redovnom kontaktu s predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) koji su mu, opisao je, jednom prilikom omogućili uvid u "knjigu nestalih iz Srebrenice" sa spiskom od osam hiljada imena. Uočio je, tvrdi svedok, da se neka imena sa spiska ponavljaju pa je na to prigovorio predstavnicima MKCK.

O toj knjizi ga je zatim unakrsno ispitivao optuženi general, tražeći da mu jedan primerak pošalje, ako može, nakon što se vrati u Bijeljinu. Mitrović je objasnio da tu knjigu nema, te da bi je trebalo potražiti u arhivi Crvenog krsta. Ponovio je da je na spisku od osam hiljada imena video "duplikate" ali ne zna koliko je takvih slučajeva bilo. Dodao je da je spisak "verovatno nastao" na osnovu prijava koje su MKCK dostavljale porodice nestalih.

Na Tolimirovo pitanje da li mu je poznato da cifru od osam hiljada nestalih u Srebrenici, iako nepouzdanu, mediji i druge organizacije koriste u javnosti i stvaraju pogrešnu sliku, Mitrović je odgovorio da je "neljudski i smanjivati i uvećavati broj žrtava, kojih je svakako bilo dovoljno da nekim ljudima bude nanesena bol", te da se on ne usuđuje da iznosi bilo kakvu procenu.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 501

"NAORUŽANO ČUDOVIŠTE": Zašto vlasti na Grbavici nisu uhapsile Batka
MANJAK ZA RAZMJENU: Kako su nestale hiljade srebreničkih zarobljenika
PREDOSTROZNOST: Zaštita svjedoka na ponovljenom suđenju zapovjednicima OVK
NEVINOST BEZ ZAŠTITE: Kako su zli tužioci mučili četničke insajdere