HomeZATOČENIŠTVO NAKON PADA ŽEPE
Meho Džebo, svedok optužbe na suđenju Zdravku Tolimiru, je kao rezervni policajac 1992. godine bio mobilisan u oružane snage BiH. Rat je proveo u rodnoj Žepi radeći u policijskoj stanici na administrativnim poslovima pošto je početkom rata bio ranjen. Žepu je napustio 27. jula 1995. u poslednjem konvoju kojim je stanovništvo, nakon ulaska Mladićevih snaga, evakuisano iz enklave

Meho Džebo, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Meho Džebo, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Svedočeći na suđenju Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge Zločine u Srebrenici i Žepi, Meho Džebo je uslove života u Žepi do dolaska Unprofora u proleće 1993. godine opisao kao "očajne". Nije bilo osnovnih namirnica budući da su snage bosanskih Srba blokirale enklavu i svakodnevno je granatirali. Situacija je donekle poboljšana proglašenjem zaštićene zone ali su uoči pada Žepe u leto 1995. godine ponovo počeli napadi kao i blokade prolaska konvoja sa humanitarnom pomoći.

Kada je počeo napad na enklavu, svedok se sa većim delom civilnog stanovništva sklonio u obližnje šume. U Žepu su se vratili nakon obaveštenja da se organizuje evakuacija civilnog stanovništva. Na trgu kraj pristiglih autobusa Džebo je video generala Tolimira, tadašnjeg Mladićevog pomoćnika za bezbednost i majora Pećanca, takođe oficira bezbednosti Glavnog štaba VRS. Prvi konvoj iz Žepe je pratio Avdo Palić, komandant Žepačke brigade Armije BiH, zbog čega su svi putnici iz tog konvoja, smatra svedok, bez zaustavljanja, stigli na slobodnu teritoriju. Poslednji konvoj dva dana kasnije, u kojem je bio i Džebo, zaustavljen je najpre u Bokšanici, na kontrolnom punktu Ukrajinskog bataljona UN, a zatim i u Tišći gde je oko 12 ranjenika, među kojima i svedok, prebačeno u drugi autobus i zajedno sa još 28 starijih muškaraca, odvedeno u Rogaticu – u upravnu zgradu poljoprivrednog dobra Rasadnik.

Među zatočenicima, potvrdio je Džebo, bili su i članovi ratnog predsedništva Žepe Amir Imamović i Mehmed Hajrić. Viđao ih je do polovine avgusta 95., nakon čega su se jednostavno izgubili. Za njihovu sudbinu saznao je mnogo godina kasnije kada su iz grobnice u Vragolovima ekshumirani posmrtni ostaci Imamovića i Hajrića. Zatočenik pod imenom Atlantida, na spisku koji mu je predočio tužilac, verovatno je bio Avdo Palić, rekao je Džebo, precizirajući da ga on nije video u logoru. Opisao je takođe da su zatočenici maltretirani i tučeni sve dok početkom oktobra 1995. nisu počeli da ih odvode na prinudni rad. Zadatak im je bio da u Žepi prikupljaju građevinski materijal sa objekata koji nisu porušeni i spaljeni. Tim materijalom je na Borikama sagrađeno devet vikend kuća, svedočio je Džebo. Četrdesetak zatočenika Rasadnika, među kojima i svedok, razmenjeni su u januaru 1996. godine. Džebo se nakon tri godine provedene u Sarajevu 1999. s porodicom preselio u SAD.

Optuženi general je u kratkom unakrsnom ispitivanju ukazivao na podatke koji po njemu potkrepljuju tvrdnje o ilegalnom naoružavanju boraca enklava i diverzantskim napadima na srpska sela i položaje VRS. Svedok međutim nije o tome mogao ništa da kaže. Džebo je potvrdio da je Tolimira u logoru Rasadnik video samo jednom, kada im je, odmah po dolasku objasnio da su zadržani jer "njihovi nisu ispunili obećanje o predaji". Zarobljenike je nekoliko puta tokom šestomesečnog zatočeništva "posetio i general Ratko Mladić", svedočio je Džebo.

Suđenje Zdravku Tolimiru nastavlja se sutra, iskazom novog svedoka optužbe.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 500

PRVO POJAVLJIVANJE: Mladić odložio izjašnjavanje o "monstruoznim optužbama"
JUBILEJ: Naših prvih 500 emisija Tribunala