HomeTOLIMIROVO PLAVO ODELO
Optuženi osporava autentičnost video snimka sa potpisivanja sporazuma o predaji Žepe na kojem se pojavljuje u civilnom odelu. Tolimir tvrdi da nikada nije nosio civilnu odeću u prisustvu Mladića u uniformi

Snimka Zdravka Tolimira sa potpisivanja sporazuma o predaji Žepe na kojem se pojavljuje u civilnom odeluSnimka Zdravka Tolimira sa potpisivanja sporazuma o predaji Žepe na kojem se pojavljuje u civilnom odelu

Istražitelj tužilaštva Dušan Janc još jednom se pojavio kao svedok na suđenju Zdravku Tolimiru bivšem Mladićevom pomoćniku za bezbednost optuženom za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine. Optužba ga je pozvala kako bi u dokaze mogla da uvede nekoliko video snimaka, među kojima i jedan koji do sada nije emitovan.

Radi se o snimku koji je prema tužilaštvu napravljen 24. jula 1995. godine na punktu Ukrajinskog bataljona UN na Bokšanici, na kome se pored Hamdije Torlaka člana ratnog predsedništva Žepe, generala Ratka Mladića i još par vojnika VRS, vidi i general Tolimir ali u civilnoj odeći - u plavom odelu. Snimak prikazuje kako Mladić i Torlak potpisuju sporazum, nakon čega svi prisutni ustaju i rukuju se jedni s drugima.

Optuženi general osporava verodostojnost ovog snimka tvrdeći da se radi o "montaži", budući da on nikada u prisustvu starijeg starešine u uniformi nije nosio civilno odelo. Tolimir je istražitelja pitao da li ga je i na jednom drugom snimku video u civilu. Janc je odgovorio da je to možda slučaj jedino na snimcima sa pregovora u Dejtonu, te da je na svim ostalim optuženi general bio u uniformi.

Tolimir takođe ukazuje na podatak da je sporni snimak prvi put emitovan tek u leto 1996., godinu dana nakon što je, prema tvrdnjama optužbe nastao. Istražitelj tužilaštva potvrdio je taj podatak, objašnjavajući da je snimak iskorišćen u dokumentarnom filmu o Avdi Paliću, komandantu odbrane Žepe za čiju se smrt tereti optuženi general..

Kao argument da se ne radi o autentičnom snimku već o montaži Tolimir navodi činjenicu da se na snimku može videti kako se general Mladić, nakon potpisivanja sporazuma, rukuje sa svima osim sa njim. Prema Jancovoj oceni međutim "Mladić je nameravao da se rukuje i sa Tolimirom ali je optuženi general, iz nepoznatih razloga to izbegao.

Tužilaštvo je do ovog snimka prvi put došlo 2000. godine kontaktirajući sa švajcarskom televizijom koja je proizvela dokumentarac o Avdi Paliću. Autor samog snimka je međutim ostao nepoznat. Pomenuti snimak je "vrlo lošeg kvaliteta", rekao je Janc. Devet godina kasnije, kopija tog snimka pojavila se na You Tube dok je treću kopiju istog snimka tužilaštvo dobilo od vlasti BiH tek u martu ove godine.

Suđenje Tolimiru nastavlja se u ponedeljak iskazom novog svedoka optužbe.Fotografije
Snimka Zdravka Tolimira sa potpisivanja sporazuma o predaji Žepe na kojem se pojavljuje u civilnom odelu
Dušan Janc, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 499

ZAKASNELO HAPŠENJE: Tribunal spreman za suđenje Ratku Mladiću
DOKTOR I ĐENERAL: Opšte poznate činjenice iz druge ruke
PRAVO I MUZIKA: Predstavljamo sudiju Alfonsa Orija