HomeDR PIROĆANAC: "HUMANI TRETMAN" SREBRENIČKIH IZBEGLICA
Svedočeći na suđenju generalu Zdravku Tolimiru, beogradski novinar Zoran Petrović Piroćanac koji je u međuvremenu doktorirao na "istoriji sadašnjosti", je tvrdio da su "srpske snage pokazale mnogo humaniji tretman prema srebreničkim izbeglicama nego Hrvati, nakon Oluje, nad srpskim." Tužilaštvo diskredituje sopstvenog svedoka suočavajući ga sa njegovim rasističkim komentarima

Zoran Petrović Piroćanac, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Zoran Petrović Piroćanac, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Beogradski novinar Zoran Petrović Piroćanac, autor "Operacije Srebrenica" – najgledanijeg dokumentarnog filma u Haškom tribunalu – počeo je danas svedočenje na suđenju generalu Zdravku Tolimiru, bivšem Mladićevom pomoćniku za bezbednost i obaveštajne poslove u Glavnom štabu VRS, optuženom za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine.

Piroćanac je 13. i 14. jula 1995. godine, zahvaljujući poznanstvu sa Ljubomirom Borovčaninom, zapovednikom združenih policijskih snaga angažovanih u srebreničkoj operaciji, bio u prilici da obiđe i snimi šta se događalo u Srebrenici, Potočarima, Kravici, Sandićima, Zelenom Jadru, Bratuncu i na drugim lokacijama u enklavi koju su zauzele Mladićeve snage. Uz pomoć njegovih snimaka, istražitelji haškog tužilaštva uspeli su da rekonstruišu neke od događaja i identifikuju mnoge od njihovih učesnika, od kojih su neki kasnije optuženi, dok su drugi saslušani kao osumnjičeni i pod pretnjom kazne dovedeni u Hag da svedoče.

Na tri dosadašnja tribunalova suđenja za genocid u Srebrenici, tužilaštvo je te snimke koristilo kao dokaz o deportaciji bošnjačkih žena, dece i staraca iz baze UN u Potočarima, odvajanju muškaraca i njihovom privremenom zatočavanju u takozvanoj Beloj kući iz koje su ubrzo prebačeni na gubilišta, zatim o "lovu na ljude" duž puta Bratunac-Konjević polje, zarobljavanju ili predaji Bošnjaka iz kolone koja se kroz šume probijala ka Tuzli. Za tužilaštvo su, takođe, od velikog značaja bili i Piroćančevi snimci grupisanja bošnjačkih zarobljenika na livadi kod Sandića u očekivanju transporta do mesta zatočenja i pogubljenja, kao i nekoliko kadrova snimljenih 13. jula ispred skladištapoljoprivredne zadruge u Kravici, u trenutku kada je, prema optužbi, počeo masakr nad oko hiljadu zarobljenih Bošnjaka.

Svi ti snimci, kao i Piroćančev iskaz iz 2007. godine sa suđenja "Srebreničkoj sedmorci", uvedeni su danas u dokaze i u predmetu Zdravka Tolimira. Tužilac je pročitao kratak sažetak tog iskaza i postavio svedoku nekoliko dopunskih pitanja.

Piroćanac, koji je u međuvremenu doktorirao na pariskoj Visokoj školi društvenih nauka, je tužiočevo pitanje o broju autobusa i kamiona za evakuaciju žena i dece iz Potočara iskoristio da povuče paralelu između "evakuacije iz Potočara" i "odlaska Srba iz Hrvatske". Rekao je da je bio iznenađen velikim brojem autobusa u Potočarima, dok se na putevima iz Hrvatske ka Srbiji i BiH mesec dana kasnije, nakon operacije "Oluja", mogao videti "tek po koji traktor i privatni automobil". "Srpske snage su pokazale mnogo humaniji tretman prema srebreničkim izbeglicama nego Hrvati prema srpskim", zaključio je Piroćanac. Na pitanje sudije Mindue zašto smatra da se sa srebreničkim izbeglicama postupalo "humanije", odgovorio je da je ta akcija bila "mnogo brža i da nije bilo paljbe iz aviona i tenkova".

Tužilac je u glavnom ispitivanju prikazao nekoliko inserata, uglavnom iz takozvanog "sirovog materijala" koje je Piroćanac snimio 13. i 14. jula u području Srebrenice, a koji nije korišćen u filmu "Operacija Srebrenica". Prikazani inserti snimljeni su mahom u automobilu, duž puta Srebrenica – Bratunac, i na njima se čuju komentari Borovčanina i Piroćanca o tome kako su Muslimani počeli da grade "montažne džamije", koje će biti tu još samo dva dana jer će ih "razoriti" i kako u području kojim prolaze "već počinje arapski fazon". Piroćanac je odgovorio da se njegovi uvredljivi komentari ne odnose na islam već na "islamizam", čiji je nosilac bio Bin Laden koji je 2003. bio u Sarajevu "kod Alije Izetbegovića" i čija se brigada "El Mudžahid" borila na strani Armije BiH i "pekla na ražnju" zarobljene Srbe.

Pred kraj današnje rasprave počelo je unakrsno ispitivanje u kojem se optuženi obraća svedoku sa "doktore" a svedok mu uzvraća sa "đenerale". Njihov dijalog se nastavlja sutra.Fotografije
Zoran Petrović Piroćanac, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru
Zoran Petrović Piroćanac, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 499

ZAKASNELO HAPŠENJE: Tribunal spreman za suđenje Ratku Mladiću
DOKTOR I ĐENERAL: Opšte poznate činjenice iz druge ruke
PRAVO I MUZIKA: Predstavljamo sudiju Alfonsa Orija