HomeODBRANA DO UNIŠTENJA
"Pristrasnost" međunarodne zajednice prema bošnjačkim snagama tokom rata u BiH doprinela je intenziviranju dejstava Vojske Republike Srpske u odbrani njenih položaja, tvrdio u završnici svedočenja na suđenju Zdravku Tolimiru, bivši Mladićev zamenik u Glavnom štabu, general Manojlo Milovanović, tvrdeći da "vojska koja je napadnuta ima pravo da goni snage koje su je napale do uništenja"

Manojlo Milovanović, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Manojlo Milovanović, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

"Greške Muslimana su uvek praštane a greške Srba uvek kažnjavane", rekao je u završnici svog svedočenja general Manojlo Milovanović bivši načelnik Glavnog štaba VRS i Mladićev zamenik, sumirajući tako svoje odgovore na pitanja koja mu je u unakrsnom ispitivanju postavio optuženi general Zdravko Tolimir.

Tolimirovo ispitivanje bilo je u celosti posvećeno dokazivanju navodne pristrasnosti međunarodne zajednice i Unprofora u korist Armije BiH koja je, po njemu, svesno kršila primirja i sporazume postignute sa VRS u prisustvu međunarodnih posrednika. Predstavnici međunarodnih snaga su, složio se general Milovanović, tolerisali takvo ponašanje Armije BiH, stavljajući tako snage bosanskih Srba u neravnopravan položaj tokom čitavog rata.

Mada mu je predsedavajući sudija u više navrata skrenuo pažnju da se usredsredi na vremenski okvir optužnice i navode kojima se tereti za genocid i druge zločine počinjene u Srebrenici i Žepi u leto 1995. godine, Tolimir je nastavio s pitanjima o događajima bez kojih, kako je ponovo objasnio, "ne bi bilo ni Srebrenice i Žepe". Pokušao je da objasni da on u svojoj odbrani mora da se bavi "onim što je bezbednosne zone pretvorilo u oružane formacije".

General Milovanović je potvrdio Tolimirove teze, ocenjujući da su međunarodne snage prekršile i neke odredbe Ženevskih konvencija kojima se reguliše "ustrojstvo zaštićenih zona, pravila ponašanja u njima i prava koje jedna strana ima ukoliko druga prekrši ta pravila". Milovanović je objasnio da se VRS polovinom juna 1995. godine približila Srebrenici odbijajući četvrti u nizu napad snaga Armije BiH na položaje oko Glavnog štaba VRS. "Vojska koja je napadnuta ima pravo da goni snage koje su je napale do uništenja", precizirao je Milovanović.

Na kraju unakrsnog ispitivanja Tolimir je pozvao svedoka da, ako ima, kaže još nešto o čemu mu nije postavljeno pitanje ali je predsedavajući sudija objasnio da to nije prikladan način unakrsnog ispitivanja. Tužilac nije imao dodatnih pitanja za svog svedoka.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 498

OD CRNE RIJEKE DO HAGA: Bliski susret Manojla Milovanovića i Zdravka Tolimira
MUP SA PREFIKSOM: Razdvajanje policije kao uvod u zločine
VIDEOTEKA: Goran Hadžić pred sudijama, ali sa bezbedne distance