HomeTOLIMIR: PODACI O BROJU SREBRENIČKIH ŽRTAVA "LAŽIRANI"
Zdravko Tolimir je u nastavku unakrsnog ispitivanja bivšeg načelnika vojne policije Glavnog štaba VRS optužio međunarodnu zajednicu i tužilaštvo Tribunala da su pomogli vlastima BiH u fabrikovanju broja srebreničkih žrtava

Dragomir Keserović, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Dragomir Keserović, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Optuženi general Zdravko Tolimir je u unakrsnom ispitivanju Dragomira Keserovića, bivšeg načelnika vojne policije Glavnog štaba VRS, nastojao da dokaže da je "muslimanska strana skrivala tačne podatke" o pripadnicima kolone civila i vojnika Armije BiH koji su preživeli proboj do teritorije pod kontrolom Armije BiH nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Tolimir, koji je kao Mladićev pomoćnik za bezbednost bio po stručnoj liniji nadređen Keseroviću, sugerisao je da su Bošnjaci time uticali da se kao pouzdan utvrdi po njemu pogrešan i preteran broj žrtva iz Srebrenice. U tome je Bošnjacima, prema Tolimiru, pomagala i međunarodna zajednica, a interes da se prikrije tačan broj preživelih iz Srebrenice, po optuženom, ima i tužilaštvo koje tim podacima barata u optužnici.

Tolimir tvrdi da je 16. i 17. jula 1995. godine, koridorom koji je otvoren na Baljkovici, na teritoriju pod kontrolom Armije BiH prešlo mnogo više Bošnjaka nego što je spremna da prizna "muslimanska strana", budući da bi time demantovala sopstvene tvrdnje o osam hiljada srebreničkih žrtava. Mada nije u celosti prihvatio sugestiju optuženog, Keserović je izjavio da nikada nije došao do pouzdanih podataka o tom broju. Dodao je da o tome "svako ima neku svoju istinu" i da se raspoloživi podaci ne mogu koristiti za "ozbiljno zaključivanje".

Razlog za sumnju u dostupne podatke, objasnio je Keserović, su informacije "Komiteta za traženje nestalih" prema kojima su na groblju u Potočarima sahranjene i osobe koje nisu izgubile život u Srebrenici, najčešće članovi porodica već pokopanih žrtava iz Srebrenice.

Svedok se složio s Tolimirom da je Izveštaj vlade RS o Srebrenici iz 2005. godine, u kojem se navodi podatak o osam hiljada srebreničkih žrtava, zasnovan na nepouzdanim podacima i objavljen pod pritiskom međunarodne zajednice. Kao ministar odbrane RS Keserović je bio uključen u pripremanje tog izveštaja. Iz njegovog Ministarstva su vladinoj Komisiji za utvrđivanje istine o događajima u Srebrenici, dostavljani "određeni podaci" ali se oni, tvrdi, nisu dopali Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH.

"Nezadovoljan tim podacima", Visoki predstavnik je, tvrdi Keserović, naložio smenjivanje predsednika i nekoliko članova Komisije. Novi podaci uzeti su "od bošnjačke strane" i korišćeni u Izveštaju Vlade RS koji je, tvrdi svedok, objavljen pod međunarodnim pritiskom. Sam Keserović je 2004. godine smenjen sa mesta ministra odbrane RS, takođe ukazom Visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Suđenje Zdravku Tolimiru nastavlja se sutra iskazom generala Manojla Milovanovića, bivšeg načelnika Glavnog štaba VRS.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 498

OD CRNE RIJEKE DO HAGA: Bliski susret Manojla Milovanovića i Zdravka Tolimira
MUP SA PREFIKSOM: Razdvajanje policije kao uvod u zločine
VIDEOTEKA: Goran Hadžić pred sudijama, ali sa bezbedne distance