HomeOPTUŽENI NIJE U STANJU DA PRATI SUĐENJE
General Momir Talić saglasan da se suđenje nastavi bez njegovog učešća i traži da, zbog zdravstvenih razloga, bude privremeno oslobođen iz pritvora Haškog tribunala

General Momir Talić nije u stanju da i dalje prisustvuje suđenju za genocid u Bosanskoj Krajini i saglasio se da se ono može nastaviti bez njegovog učešća, obavestio je danas Pretresno veće njegov branilac Slobodan Zečević. On je, takođe, preneo veću želju optuženog generala da se "ne podvrgava novom lekarskom pregledu", kao i njegovu zahvalnost tužilaštvu i sekretarijatu tribunala na "angažovanju da se u kratkom roku obezbede vrhunski medicinski konsultanti". Obaveštenje Talićevog branioca, jasno je uputilo na zaključak da optuženi od petka protekle nedelje ne prisustvuje suđenju iz zdravstvenih razloga.

Na ozbiljnost zdravstvene situacije generala Talića ukazuje i činjenica da je predsedavajući sudija Karmel/Carmel Agius najavio skoro razmatranje zahteva za privremeno puštanje na slobodu optuženog. Odbrana je, s tim u vezi, saopštila da su već pribavljene garancije vlade Republike Srpske, kao i da se garancije vlasti SRJ očekuju tokom današnjeg dana. Javni deo sednice završen je u trenutku kada su u sudnicu ušli lekari – konsultanti koji sudsko veće treba da obaveste o svom nalazu na osnovu dokumentacije koju im je na raspolaganje stavio lekar tribunalove Pritvorske jedinice.

Suđenje za genocid u Bosanskoj Krajini, za koje je pored generala Talića optužen i Radoslav Brđanin počelo 23. januara ove godine i u toku je dokazni postupak optužbe. U javnom delu današnje rasprave nije saopšteno kada će i na koji način postupak biti nastavljen.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 115

SLUČAJ MILOŠEVIĆ: Završen kosovski deo dokaznog postupka optužbe
SVJEDOK KOJI JE REKAO "PREVIŠE": Privatna vojska Vinka Martinovića Štele
TRNOPOLJE, LJETO 1992.: Ambulanta sa pogledom na sobu za mučenje
SLUČAJ VLADIMIROV: Prijatelj suda "presudio" Slobodanu Miloševiću