HomeODLUKA O OSLOBAĐANJU GENERALA TALIĆA ODLOŽENA ZA ČETVRTAK
Tužilaštvo traži da se optuženi general, oboleo od teške i neizlečive bolesti, iz haškog pritvora prebaci u pritvor u beogradskoj VMA. Čekaju se garancije jugoslovenske vlade. Neizvesan dalji tok suđenja za genocid u Bosanskoj Krajini

Odluka o zahtevu odbrane generala Momira Talića da se optuženi, zbog teške i neizlečive bolesti, privremeno oslobodi iz pritvora Haškog tribunala, biće doneta najverovatnije u četvrtak, pošto se jugoslovenska vlada izjasni da li je spremna da pruži garancije koje je danas zahtevalo tužilaštvo.

Tužilaštvo se protivi da se optuženi pusti na privremenu slobodu pod uslovima koje propisuju pravila tribunala, ali iz humanitarnih razloga prihvata da generalu Taliću treba omogućiti hemoterapiju koja bi mu mogla produžiti život. Tužilaštvo se, takođe, energično protivi da se general Talić iz Haga pošalje u Banja Luku - gde ima još svedoka koji tek treba da svedoče na suđenju za genocid u Bosanskoj Krajini - ali pristaje da optuženi iz haškog bude prebačen u pritvor u Beogradu. Najbolje bi, po tužilaštvu, bilo kada bi se taj pritvor organizovao u Vojno-medicinskoj akademiji (VMA), gde će general Talić biti na lečenju, mada se ne isključuje ni neka vrsta kućnog pritvora, u stanu generalovog sina u Beogradu. Za obe ove varijante neophodne su jugoslovenske garancije o kojima će se, kako je danas najavljeno, raspravljati na sednici savezne vlade u četvrtak.

Pošto je na zahtev odbrane veće skinulo poverljivost sa zahteva za privremeno oslobađanje generala Talića, iz rasprave koja je usledila se saznalo da je optuženi oboleo od raka pluća, da je bolest u poodmakloj fazi i neizlečiva, kao i da su prognoze lekara tribunalove pritvorske jedinice i dvojice konsultovanih specijalista "veoma loše". Jedan od specijalista, kako je pomenuto, daje obolelom generalu još godinu dana života.

O daljem toku suđenja za genocid u Bosanskoj Krajini, za koji je pored generala Momira Talića optužen i Radoslav Brđanin, zavisiće od odluke veća o zahtevu za privremenim oslobođenjem jednog od optuženih, kao i od daljeg razvoja njegove bolesti. Tužilaštvo se, izgleda, nada da će bolest napredovati sporije od prognoza i da će imati vremena da reorganizuje izvođenje svojih dokaza kako bi u što je moguće kraćem roku završilo svoj slučaj protiv obolelog generala. U svakom slučaju, o daljoj sudbini slučaja Brđanin-Talić će se raspravljati tek pošto veće odluči pod kojim će uslovima bolesni general biti oslobođen iz haškog pritvora.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 116

BOLEST BRŽA OD PRAVDE: General Momir Talić oslobođen iz humanitarnih razloga
OD PRIVATNE ORDINACIJE DO LOGORA: Zašto je doktor Stakić ušao u politiku?
SVJEDOK PROTIV TUŽITELJA: Međunarodna zajednica - strana u sukobu u Bosni i Hercegovini
UDRUŽENJE BRANILACA U HAŠKOM TRIBUNALU: "Jednakost oružja" odbrane i optužbe
NOVI "CILJNI DATUM": Suđenje Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić počinje u januaru slijedeće godine
PROPAGANDA STRAHA I MRŽNJE: Uloga medija u zajedničkom zločinačkom poduhvatu