HomeGENERALOVE MUKE S BRANITELJIMA
Nakon što ga već pet mjeseci suđenja za genocid u Bosanskoj Krajini zastupa pomoćni branitelj Nataša Ivanović Favo, general Momir Talić odlučio da promijeni glavnog zastupnika, Ksavijera de Rua

Momir Talić i Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaMomir Talić i Radoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Pet mjeseci nakon početka suđenja za genocid i druge zločine u Bosanskoj Krajini, za koje je optužen zajedeno sa Radoslavom Brđaninom, general Momir Talić odlučio je zamijeniti tim francuskih odvjetnika koji ga je formalno zastupao do sada. Naime, Ksavijer de Ru/Xaviere de Roux i Mišel/Michele Pitron, koji su trebali voditi računa o obrani generala Talića, nisu u dosadašnjih pet mjeseci prisustvovali ni polovici zasjedanja vijeća, a u njihovom odsustvu kompletnu brigu o generalovoj obrani vodila pomoćna zastupnica Nataša Ivanović Favo/Favout.

"Moja odbrana više ne ide ovako i želim promijeniti advokata", rekao je na početku današnje rasprave general Talić, najavljujući da za svog glavnog branitelja namjerava imenovati beogradskog odvjetnika Slobodana Zečevića. General je rekao da će gospođa Favo nastaviti da vodi njegovu odbranu do Zečevićevog postavljanja na mjesto glavnog zastupnika. Talić je također rekao da neće tražiti obnavljanje slučaja zbog promjene zastupnika, već da će Zečević preuzeti vođenje obrane u postojećoj fazi.

Muke generala Talića sa francuskim braniteljima počele su ubrzo po započetom suđenju, u februaru ove godine, kada je tužiteljica Džoana/Joanna Korner upozorila sudsko vijeće da generala nema ko da brani i da ne želi da, zbog toga, presuda bude poništena u žalbenom postupku. Nakon reakcije predsjedavajućeg suca Karmela/Carmela Agiusa, koji je najavio da će vijeće poduzeti vrlo oštre mjere ukoliko se branitelji ne pojave na sudu, glavni zastupnik, de Roux, je imenovao Natašu Ivanović Favout za pomoćnog branitelja, kako bi forma bila zadovoljena. Ipak, sudac Agius se ponovo vratio ovoj temi u aprilu, ukazujući francuskim advokatima da je "obaveza branitelja da zastupaju svoga klijenta, a ne da prepuštaju sav posao pomoćnicima".


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 104

SLUČAJ RAČAK: Da li su žrtve bili teroristi ili "skup starije gospode"?
SAMOODBRANA OPTUŽENOG: General Talić otkazao francuskim braniteljima
KO ĆE PRE U BOSANSKOM ŠAMCU: Da li je postojao plan oružane pobune?
TEROR NAD SARAJEVOM: Granate kao instrument psihološkog rata
NA BRIJEGU KUĆA MALA: Ko je izvodio radove na Ciganskom brdu?
MASOVNE GROBNICE U SRBIJI: Uklanjanje tragova zločina ili "zavera" protiv Miloševića?