HomeOBUSTAVLJANJE POSTUPKA PROTIV GENERALA TALIĆA
Odluka o privremenom oslobađanju obolelog generala iz haškog pritvora i razdvajanju suđenja za genocid u Bosanskoj Krajini biće saopštena u petak u podne

Pošto je dobilo garancije jugoslovenske vlade za privremeno oslobađanje generala Momira Talića i pošto su i tužilaštvo i odbrana drugog optuženog, Radoslava Brđanina, zatražili razdvajanje postupka, Raspravno veće je najavilo da će sutra saopštiti pod kojim će uslovima teško oboleli general biti oslobođen iz haškog pritvora i na koji će se način nastaviti suđenje za genocid u Bosanskoj Krajini.

Tužilaštvo nije odustalo od predloga da se general Talić iz haškog prebaci u neku vrstu kućnog ili bolničkog pritvora u Beogradu, ali nije na tome danas mnogo insistiralo. Umesto toga, zahtevalo je od sudija da u uslove privremenog oslobađanja obavezno uključe zabranu Talićevog odlaska u Banja Luku, gde žive neki od svedoka koji će svedočiti u nastavku suđenja za genocid u Bosanskoj Krajini.

Sudije će, do sutra, odlučiti kako će se u odsustvu generala Talića nastaviti to suđenje. Tužilac Džoana/Joanna Korner je na početku rekla da "ima instrukcije da nastavi protiv obojice" da bi potom - pošto se odbrana Radoslava Brđanina energično suprotstavila nastavku zajedničkog suđenja - zatražila da se predmet razdvoji, odnosno da se privremeno obustavi postupak protiv generala Talića, u nadi da bi se optuženi mogao vremenom dovoljno oporaviti i vratiti se u Hag na nastavak suđenja.

General Momir Talić je oboleo od raka pluća i prema prognozama specijalista ostaje mu godina dana života, što bi se hemoterapijom moglo produžiti za još dva do tri meseca.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 116

BOLEST BRŽA OD PRAVDE: General Momir Talić oslobođen iz humanitarnih razloga
OD PRIVATNE ORDINACIJE DO LOGORA: Zašto je doktor Stakić ušao u politiku?
SVJEDOK PROTIV TUŽITELJA: Međunarodna zajednica - strana u sukobu u Bosni i Hercegovini
UDRUŽENJE BRANILACA U HAŠKOM TRIBUNALU: "Jednakost oružja" odbrane i optužbe
NOVI "CILJNI DATUM": Suđenje Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić počinje u januaru slijedeće godine
PROPAGANDA STRAHA I MRŽNJE: Uloga medija u zajedničkom zločinačkom poduhvatu