HomeODOBRENO "PRIVREMENO OSLOBOĐENJE" GENERALA TALIĆA
Oboleli general oslobođen iz pritvora tribunala dok se njegovo zdravstveno stanje ne poboljša do mere da može izdržati nastavak suđenja. Dok postupak protiv Talića bude "mirovao", nastaviće se suđenje njegovom suoptuženom Radoslavu Brđaninu

Momir Talić i Radoslav Brđanin u sudnici TribunalaMomir Talić i Radoslav Brđanin u sudnici Tribunala

Iz humanitarnih razloga, zbog teške i neizlečive bolesti optuženog, Raspravno veće je danas posle podne odobrilo privremeno oslobađanje generala Momira Talića, optuženog za genocid u Bosanskoj Krajini. Pošto je tužilaštvo saopštilo da neće ulagati žalbu, odluka je stupila na snagu odmah i oboleli general može da napusti Pritvorsku jedinicu UN čim se holandske i jugoslovenske vlasti dogovore o formalnostima njegove "primopredaje" na aerodromu Schiphol.

Oslobađanje generala Talića odobreno je pod veoma striktnim uslovima. Oboleli general će u Beogradu živeti u nekoj vrsti kućnog pritvora, odnosno u "nametnutoj rezidenciji pod nadzorom", kako je to formulisao malteški sudija Karmel/Carmel Agius. Tu rezidenciju na poverljivoj adresi Talić će moći da napušta samo kada bude išao na terapiju u Vojno-Medicinsku Akademiju. Svakodnevno će morati da se javlja policiji ili da prima njene posete, a moći će da ga posećuju i predstavnici Haškog tribunala. Jednom mesečno, generala će pregledati lekar kojeg odredi tribunal, kako bi u Hagu bili u toku njegove bolesti. Na insistiranje tužilaštva, oslobođenom generalu je najstrože zabranjeno da ide u Banja Luku, gde žive svedoci i žrtve koji tek treba da svedoče na suđenju za genocid u Bosanskoj Krajini.

To suđenje će se nastaviti, ali odvojeno: Radoslavu Brđaninu odmah, a generalu Taliću kada se, i ako se, u dovoljnoj meri oporavi da bi se mogao vratiti u Hag.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 117

SLUČAJ MILOŠEVIĆ - DRUGA RUNDA: Otvoren dokazni postupak za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu
OPTUŽEN GENERAL JANKO BOBETKO: Druga optužnica za zločine u Medačkom džepu
SEDAM GODINA SKRIVANJA: Zašto Milan Martić nije smeo da se ranije preda tribunalu
TUTA I ŠTELA, JURE I BOBAN: Završen dokazni postupak odbrane na suđenju za mostarske zločine
SLUČAJ AHMIĆI: Ponovno izjašnjavanje Paška Ljubičića o optužbama za zločine u Srednjoj Bosni
OD "BALVAN REVOLUCIJE" DO VUKOVARA: Prvo svedočenje o događajima koji su doveli do sukoba u Hrvatskoj