HomeHARADINAJ IPAK OSTAJE U PRITVORU
Žalbeno veće je poništilo prvostepenu odluku kojom se bivši lider OVK Ramuš Haradinaj pušta na privremenu slobodu i zaključilo da je takva odluka "toliko nerazumna da predstavlja kršenje diskrecionog prava veća"

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Žalbeno veće je danas prihvatilo argumente tužilaštva i poništilo odluku Pretresnog veća o puštanju na privremenu slobodu Ramuša/Ramush Haradinaja, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova.

U obrazloženju, Žalbeno veće navodi da je prvostepena odluka "toliko nerazumna da predstavlja kršenje diskrecionog prava veća". Budući da je prepoznalo postojanje "značajnih faktora koji se jasno protive puštanju Haradinaja na privremenu slobodu", Pretresno veće je, po odluci žalbenih sudija, trebalo da postupi u skladu s tim, iskoristi svoja ovlašćenja i odbaci zahtev odbrane.

U današnjoj odluci se podseća da je Pretresno veće odlučilo da Haradinaja pusti na privremenu slobodu uprkos sopstvenim zaključcima da na Kosovu još uvek "preovladava atmosfera zastrašivanja svedoka" i da bi puštanje Haradinaja na slobodu "moglo da rezultira povećanim pretnjama i zastrašivanjem".

Pretresno veće je prilikom usvajanja odluke u prilog privremenog oslobađanja optuženog uzelo u obzir relativno kratak period boravaka na slobodi, neizvesnost u pogledu početka novog procesa i vreme koje je Haradinaj već proveo u pritvoru nakon izricanja Žalbene presude. No Žalbeno veće smatra da ove okolnosti "nisu dovoljne da bi se donela pozitivna odluka o puštanju na slobodu, kada veće istovremeno ukazuje na zabrinutost zbog mogućeg zastrašivanja svedoka".

Bivši komandanti OVK Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj su prvostepenom presudom iz aprila 2008. godine oslobođeni svih optužbi za zločine na Kosovu 1998. godine, dok je trećeoptuženi Lahi Brahimaj osuđen na šest godina zatvora. Žalbeno veće je u julu ove godine, upravo zbog odbijanja nekih zastrašenih svedoka da daju iskaze, naložilo delimično ponavljanje suđenja po šest tačaka optužnice koje se odnose na zločine u logoru OVK u Jablanici. Početak suđenja po novoj optužnici se očekuje u prvoj polovini naredne godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 480

SARAJLIJE U KLOPCI RATA: Ratni zločini u direktnom televizijskom prenosu
ŽRTVA I OPTUŽENI: Svjedočenje preživjelog sa brane u Petkovcima
SKRIVENA KAMERA: Kako su fotografije iz Trnopolja izašle u svijet