HomeTUŽILAC PROTIV "ZIMSKOG RASPUSTA" ZA HARADINAJA I BRAHIMAJA
Odgovarajući na zahtev odbrane za puštanje na privremenu slobodu Ramuša Haradinaja, optužba navodi da se ništa nije promenilo od poslednje odluke Pretresnog veća kojom je sličan zahtev odbijen sa obrazloženjem da bi "medijska pažnja koja bi pratila njegov dolazak na Kosovo negativno uticala na ionako zastrašujuću atmosferu po svedoke". Tužilac se ujedno protivi i zahtevu Lahija Brahimaja da "zimski raspust" provede kod kuće

Ramush Haradinaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Optužba smatra da bi puštanje bivših komandanata OVK Ramuša Haradinaja i Lahija Brahimaja na privremenu slobodu predstavljalo opasnost po integritet suđenja koje će, po nalogu Žalbenog veća, biti delimično ponovljeno. Zato se tužilac protivi zahtevima odbrana da dvojica optuženika budu pušteni da zimsku sudsku pauzu provedu na Kosovu.

U danas objavljenim podnescima se navodi da se ništa nije promenilo od septembra ove godine kada je Pretresno veće odbilo sličan zahtev odbrana. Sudije su tada navele da bi "medijska pažnja koja bi pratila Haradinajev dolazak na Kosovo negativno uticala na ionako zastrašujuću atmosferu po svedoke" kao i da nisu ubeđeni da Brahimaj lično neće predstavljati opasnost po svedoke.

Haradinajevi branioci su u najnovijem podnesku tvrdili da njihov zahtev ovog puta treba da bude prihvaćen jer se ne traži puštanje na slobodu do početka suđenja, nego na "kratak period" od mesec dana. Tužilac, međutim, smatra da "ograničena dužina boravka na Kosovu ne umanjuje rizik" od uticaja na svedoke i "narušavanja procesa". Umesto da objasni zašto bi kraći boravak smanjio te rizike, odbrana je, ukazuje tužilac, samo navela privatne razloge optuženog, odnosno posetu trudnoj ženi, kao dodatni argument.

Puštanje dvojice optuženih na privremenu slobodu u ovom trenutku bi, smatra tužilac, bilo naročito neprikladno jer bi medijska pažnja bila usmerena na njihov dolazak više nego ranije, budući da su obojica visoki zvaničnici Alijanse za budućnost Kosova, a za 12. decembar su zakazani parlamentarni izbori. Haradinajevi partijski drugovi poput Pala Lekaja, ukazuje se u podnesku tužioca, u medijima su već najavili povratak predsednika stranke iz haškog pritvora.

Osim što bi izazvao medijsku pažnju, Brahimajev odlazak na Kosovo bi, prema tužiocu, mogao predstavljati direktnu pretnju po svedoke. Podseća se da je on ranije bio označen kao osoba koja je uticala na svedoke, a u odluci veća iz septembra mu je upravo iz tog razloga uskraćeno puštanje na slobodu do početka suđenja.

Konačno, u prilog svojim tvrdnjama, tužilac je u aneksu podnesaka dostavio najnoviji izveštaj Evropske komisije o napretku Kosova, u kojem se navodi da "pritisci na svedoke i dalje predstavljaju ozbiljan problem".

Ponovljeno suđenje bivšim komandantima OVK, među kojima je pored Haradinaja i Brahimaja i Idriz Balaj, moglo bi da počne u prvim mesecima iduće godine. Nova optužnica ih tereti za zločine OVK nad Srbima, Albancima i Romima u logoru Jablanica 1998. godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 479

NEVJERNI TOMA: Šta je sve Karadžiću sumnjivo na snimcima sa Markala
TREĆE POLUVREME: Stavljena tačka na slučaj "Vukovarske trojke"
SULUDO NAREĐENJE: Jedan odbio – drugi izvršili
800 ILI 80 UBIJENIH: Kako je nestala jedna nula iz izvještaja o napadu na Kozarac
"PODRUČJE STANIŠIĆ-SIMATOVIĆ": Statistika udruženog zločinačkog poduhvata