HomeŠTA SADRŽI NOVA OPTUŽNICA PROTIV HARADINAJA, BALAJA I BRAHIMAJA
U predlogu izmenjene optužnice trojica bivših zapovednika OVK se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem zlostavljanja kosovskih Srba, Albanaca i Roma, što je ostvarivano ubistvima i mučenjima zatočenika logora Jablanica

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Tužilac Pol Rodžers/Paul Rogers koji vodi predmet Ramuša/Ramush Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja dostavio je Pretresnom veću predlog izmenjene optužnice za potrebe delimično ponovljenog suđenja. Novi dokument zapravo predstavlja bitno skraćenu staru optužnicu po kojoj je bivšim zapovednicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) već donesena prvostepena presuda.

Haradinaj i Balaj su, podsetimo, oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora, ali je Žalbeno veće ukinulo presudu i naložilo novo suđenje po šest tačaka koje se odnose na zločine u Jablanici, jer je procenilo da dokazni postupak optužbe nije trebalo da bude okončan dok se ne saslušaju dva nevoljna svedoka. Radi se o bivšem stražaru logora OVK u Jablanici Šefćetu Kabašiju/Shefqet Kabashi i jednom od zatočenika čiji je identitet zaštićen i u optužnici se navodi kao "svedok 6".

U novoj optužnici trojica bivših komandanata OVK se terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem zlostavljanja kosovskih Srba, Albanaca i Roma od marta do septembra 1998. godine, uključujući i ubistva, okrutno postupanje i mučenje zatočenika logora u Jablanici. Navedeni zločini se u novoj optužnici tretiraju kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

U prvoj tački optužnice se navodi da su približno 19. maja 1998. godine kosovski Srbin Ivan Zarić i njegovi prijatelji Romi Agron Beriša/Berisha i Burim Bejta iz sela Dolac uhapšeni i odvedeni u Jablanicu. Tamo je Idriz Balaj u prisustvu Ramuša Haradinaja Zariću odsekao uho, nakon čega je Lahi Brahimaj naredio da se sva tri zatočenika likvidiraju. Iz prostorije u kojoj se nalazio Haradinaj ih je izveo Balaj, nakon čega više nisu viđeni.

Slična sudbina zadesila je i dvojicu kosovskih Roma Uke Redžepaja/Rexhpaj i njegovog zeta Nesreta Alijaja iz sela Grabanica. Oni su, kako se navodi u drugoj tački optužnice, negde oko 25. maja 1998. godine uhapšeni pod optužbom da su srpski "kolaboracionisti" i odvedeni u jablanički zatočenički centar OVK gde su po naređenju Lahija Brahimaja ubijeni.

Tačka tri optužnice bavi se hapšenjem kosovskog Albanca navedenog pod pseudonimom "svedok 6". Njega su negde oko 13. juna 1998. godine zaustavili pripadnici OVK na putu Klina-Đakovica. Pošto mu je u automobilu pronađeno oružje, optužen je za kolaboraciju sa Srbima i odveden u Jablanicu gde je više puta prebijen od strane pripadnika OVK, među kojima su i braća Lahi i Nazmi Brahimaj. Ovaj drugi je, navodi se u optužnici, 25. jula svedoka oslobodio iz pritvora. Iste sreće nije bio srpski policajac Nenad Remištar, koji je, kako se navodi u tački četiri, nakon hapšenja 13. juna 1998. godine više puta teško pretučen, a zatim ubijen u Jablanici.

U jablaničkom pritvoru su, po optužnici, u julu 1998. godine stradali i kosovski Albanci Pal Krasnići/Krasniqi i Skender Kući/Kuqi. Prvi je ubijen u Jablanici, a drugi je umro u bolnici od posledica prebijanja. Krasnićijevo telo je u septembru 1998. godine otkriveno u masovnoj grobnici u Radonjićkom jezeru, a Kućijev leš je po instrukcijama Ramuša Haradinaja ekshumiran u Jablanici i predat porodici. U petoj tački optužnice se navodi i da je kosovski Albanac sa pseudonimom "svedok 3" u julu 1998. godine sproveden u Jablanicu u pratnji Lahija Brahimaja, gde je potom više puta pretučen.

Poslednja tačka optužnice se bavi sudbinom Nasera Like iz Grabanice, koji je u Jablanicu doveden u julu 1998. godine pod optužbama za izdaju i podršku partiji Ibrahima Rugove. Kada je izveden pred Haradinaja, ovaj je naredio Brahimaju da "nastavi s poslom", nakon čega je usledilo teško prebijanje. U optužnici se navodi i da je Haradinaj više puta naredio obustavu i nastavak prebijanja i da je Naseru "pljunuo u lice". Za vreme prebijanja u prostoriji su bili prisutni i Lahi Brahimaj i Idriz Balaj, koji je zatočeniku pretio ubistvom. Naser Lika je nešto kasnije uspeo da pobegne iz pritvora.

Kako je najavljeno na poslednjoj statusnoj konferenciji, delimično ponovljeno suđenje Haradinaju, Balaju i Brahimaju bi moglo da počne u prvim mesecima iduće godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 475

RUGANJE ŽRTVAMA: Spekulacije monstruoznije i od samog zločina
PRIKRIVANJE DOKAZA: Neuspeli pokušaj brisanja snimaka zločina
TEROR U TESLIĆU: Alaj tuku od Doboja "Miće"!
"ČIST OBRAZ I MIRNA SAVEST": Milan Lukić traži kontakt sa medijima