HomeHARADINAJ I BRAHIMAJ U SUDNICI IDUĆE SEDMICE
Konferencija o stanju u postupku u predmetu bivših komandanata OVK zakazana za 23. septembar. Tim optužbe predvodi Pol Rodžers

Bakone Moloto, sudija TribunalaBakone Moloto, sudija Tribunala

Predpretresni sudija Bakone Moloto je za četvrtak 23. septembra zakazao konferenciju o stanju u postupku u predmetu bivših zapovednika OVK Ramuša/Ramush Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja. Na konferenciji će biti reči o dinamici priprema za delimično ponovljeno suđenje, kao i o tome kako će izgledati i kada bi mogao da počne tužiočev dopunski dokazni postupak.

Iz današnje odluke se vidi da će tim optužbe predvoditi Pol Rodžers/Paul Rogers iz žalbenog tima tužilaštva. On je do sada, između ostalog, sa dosta uspeha u žalbenom postupku vodio predmet "Ovčara" u kojem je potvrđena prvostepena 20-godišnja zatvorska kazna Miletu Mrkšiću, a Veselinu Šljivančaninu pooštrena sa pet na 17 godina zatvora. U žalbenom postupku je, takođe, vodio i predmet generala VRS Dragomira Miloševića kome je presuda za zločine u Sarajevu smanjena sa 33 na 29 godina zatvora. Rodžers je na čelu tužiočevog žalbenog tima na suđenju petorici bivših visokih zvaničnika Srbije i SR Jugoslavije, koji su prvostepeno osuđeni na zatvorske kazne od 15 do 22 godine.

Haradinaj i Balaj su u aprilu 2008. godine prvostepenom presudom veća oslobođeni po svim tačkama optužnice koja ih je teretila za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima na Kosovu 1998. godine, dok je Lahi Brahimaj osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u logoru OVK u Jablanici. Žalbeno veće je, međutim, u julu ove godine ukinulo tu presudu i predmet vratilo na ponovno suđenje po šest tačaka optužnice koje se takođe odnose na zločine u Jablanici.

Haradinaj i Brahimaj će se 23. septembra pojaviti u sudnici, budući da se od izricanja žalbene presude nalaze u pritvoru Tribunala, a nedavno su odbijeni njihovi zahtevi za puštanje na slobodu do početka suđenja. Idriz Balaj se nalazi na Kosovu gde služi kaznu za druge ratne zločine.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 467

SARAJEVSKI BILJEZI: Bolnica zvana švajcarski sir i tramvaj zvani meta
LOŠE NAMERE: Zašto su odvojenim muškarcima oduzeti dokumenti ;
HOTEL ILI LOGOR: Kako je Župljaninova komisija opisala "pogodnosti Omarske"