HomeHARADINAJ I BRAHIMAJ OSTAJU U PRITVORU TRIBUNALA
Mada smatraju da nema rizika od bekstva dvojice optuženih, članovi Pretresnog veća koje će voditi delimično ponovljeni proces protiv bivših komandanata OVK odlučili da zbog brige za bezbednost svedoka i žrtava ne odobre zahteve da Ramuš Haradinaj i Lahi Brahimaj budu oslobođeni do početka suđenja

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Pretresno veće koje će voditi delimično ponovljeno suđenje bivšim pripadnicima OVK po optužnici za zločine na Kosovu 1998. godine odbacilo je danas zahtev odbrana da optuženi Ramuš/Ramush Haradinaj i Lahi Brahimaj budu pušteni na privremenu slobodu do početka procesa. Mada je zaključilo da nema rizika da se optuženi neće vratiti u Hag na suđenje, Pretresno veće smatra da bi njihovo puštanje na slobodu moglo da utiče na bezbednost žrtava, svedoka i drugih osoba.

Sudije prihvataju tezu odbrane da nema opasnosti od toga da bi Haradinaj lično mogao da utiče na svedoke ali smatraju da bi medijska pažnja koja bi pratila njegovo puštanje na slobodu negativno uticala na "ionako zastrašujuću atmosferu po svedoke". Stav veća je da na Kosovu problem zastrašivanja "još uvek preovlađuje" i da je proces od početka praćen "nezapamćenom atmosferom rasprostranjenog i veoma ozbiljnog zastrašivanja svedoka", što je navedeno i u prvostepenoj i žalbenoj presudi bivšim zapovednicima OVK.

Za razliku od Haradinaja, sudije nisu ubeđene da Lahi Brahimaj neće predstavljati opasnost po svedoke ukoliko bude pušten na privremenu slobodu. U današnjoj odluci podsećaju da su bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaš/Shefqet Kabashi i još jedan zaštićeni svedok ranije odbili da daju iskaz na poziv optužbe i naglašavaju da će pozicija svedoka u ponovljenom suđenju biti "veoma osetljiva".

Podsetimo, prvostepenom presudom iz aprila 2008. godine Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj su oslobođeni po svim tačkama optužnice koja ih je teretila za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima na Kosovu 1998. godine, dok je Lahi Brahimaj osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u logoru OVK u Jablanici. Žalbeno veće je, međutim, u julu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu po šest tačaka koje se odnose na ubistva, okrutno postupanje i protivpravno zatvaranje civila takođe u Jablanici.

Razlog za delimično ponavljanje suđenja leži, kako se navodi u žalbenoj presudi, u "ozbiljnoj grešci" Pretresnog veća da naloži okončanje dokaznog postupka pre nego što su saslušana pomenuta dva svedoka, koji su u izjavama haškim istražiteljima izneli saznanja o učešću optuženih u zločinima u Jablanici, ali su to onda odbili da ponove u sudnici. Kabaši je otvoreno izjavio da ne želi da svedoči jer se na Kosovu ubijaju svedoci pa se plaši za svoju bezbednost.

Haradinaj i Brahimaj su u pritvoru Haškog tribunala od izricanja žalbene presude u julu ove godine, dok Idriz Balaj u kosovskom zatvoru služi kaznu za druge ratne zločine.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 467

SARAJEVSKI BILJEZI: Bolnica zvana švajcarski sir i tramvaj zvani meta
LOŠE NAMERE: Zašto su odvojenim muškarcima oduzeti dokumenti ;
HOTEL ILI LOGOR: Kako je Župljaninova komisija opisala "pogodnosti Omarske"