HomeTUŽILAC: NEZAPAMĆENA ATMOSFERA ZASTRAŠIVANJA SVEDOKA
Zamenik glavnog tužioca Norman Farel je u izjavi našoj agenciji ukazao da je presuda Žalbenog veća u predmetu Haradinaj, Balaj i Brahimaj "izuzetno važna" jer su sudije prepoznale postojanje "nezapamćene atmosfere rasprostranjenog i veoma ozbiljnog zastrašivanja svedoka" tokom suđenja

Norman Farrell, zamjenik glavnog tužiocaNorman Farrell, zamjenik glavnog tužioca

Zamenik glavnog tužioca Norman Farel/Farrell je presudu Žalbenog veća u predmetu trojice bivših komandanata OVK Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja ocenio kao "izuzetno važnu". Žalbeno veće je ove sedmice ukinulo oslobađajuću presudu Haradinaju i Balaju i naložilo je delimično ponavljanje suđenja po 6 tačaka optužnice koje trojicu optuženih terete za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem počinjenja zločina nad Albancima, Srbima i Romima u zatvoru u Jablanici.

U izjavi za televizijsku emisiju "Tribunal" agencije SENSE, Farel je naglasio da je Žalbeno veće, za razliku od prvostepenog, prepoznalo postojanje "nezapamćene atmosfere rasprostranjenog i veoma ozbiljnog zastrašivanja svedoka" tokom suđenja. Žalbeno Veće je, takođe, po oceni zamenika tužioca "priznalo da se takvim zastrašivanjem svedoka, podrivaju osnovni ciljevi Tribunala".

Farel je ukazao da su sudije shvatile "važnost preduzimanja adekvatnih koraka kako bi se suočili sa zastrašivanjem svedoka". Tužilaštvo, pritom, ne misli samo na obezbeđivanje zaštite za svedoke, već i na obezbeđivanje iskaza svedoka čime se, po Farelu, osigurava "pravičnost postupka".

Tužilaštvo je u žalbenom podnesku tvrdilo da im je uskraćeno pravo na pravično suđenje zato što nisu dobili mogućnost da saslušaju "ključni" iskaz bivšeg pripadnika OVK Šefćeta Kabašija/Shefqet Kabashi, koji je u dve izjave istražiteljima naveo da su Balaj i Brahimaj u Haradinajevom prisustvu prebijali zatočenika u logoru Jablanica. Tužilaštvo je tražilo i priliku da u ponovljenom postupku sasluša svedoka sa pseudonimom "30", koji je bio zatočenik u logoru u Jablanici. Oba svedoka su odbili da se pojave u sudnici iz straha za sopstvenu bezbednost.

Farel je naglasio da presuda Žalbenog veća prepoznaje da je pravičnost postupka ugrožena jer je tužilaštvu uskraćeno pravo na pravično suđenje. "Upravo to uskraćivanje prava na pravično suđenje donelo nam je ponavljanje postupka po nekoliko tačaka optužnice u ovom predmetu", zaključio je Farel u izjavi našoj agenciji.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 462

PONAVLJANJE SUĐENJA: Zastrašivanje svjedoka neće onemogućiti pravdu
O ANĐELIMA I IGLI: Koliko topova staje na vrh jednog nebodera
NI POSAO NI UNIFORMA: Za šta su bili "poželjni" prijedorski Muslimani