HomeNOVO SUĐENJE HARADINAJU, BALAJU I BRAHIMAJU
Žalbeno veće ukinulo oslobađajuću presudu trojici komandanata OVK u delu kojim se terete za zločine nad civilima u logoru Jablanica 1998. godine i naložilo ponovno suđenje po šest tačaka optužnice. Odbačen zahtev optužbe da se preinači oslobađajuća presuda Balaju po optužbama za ubistvo, silovanje i mučenje civila, kao i Brahimajeva žalba na ukidanje ili smanjenje kazne od šest godina zatvora. Naloženo vraćanje optuženih u pritvor

Ramush Haradinaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Žalbeno veće sudije Patrika/Patrick Robinsona ukinulo je oslobađajuću presudu bivšim komandantima OVK Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju u delu koji se odnosi na ubistva, okrutno postupanje i protivpravno zatvaranje civila u logoru OVK u Jablanici. Današnjom žalbenom presudom se nalaže "delimično ponavljanje suđenja" po šest tačaka optužnice kojom se trojica optuženih terete po osnovu individualne krivične odgovornosti kao i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem počinjenja zločina nad zatočenim Albancima, Srbima i Romima u Jablanici.

Odluka o ponavljanju suđenja doneta je većinom glasova petočlanog Žalbenog veća, uz izdvojeno i delimično suprotno mišljenje predsedavajućeg sudije Robinsona.

Žalbeno veće smatra da je Pretresno veće počinilo "ozbiljnu grešku" kada je naložilo okončanje dokaznog postupka optužbe, iako je tužilac zahtevao da se saslušaju dva svedoka koji su u izjavama haškim istražiteljima izneli saznanja o direktnom učešću optuženih u zločinima u Jablanici, ali su potom iz straha za sopstvenu bezbednost odustali od svedočenja pred Tribunalom. Tako je, navodi se u današnjoj presudi, Pretresno veće "pogrešno postavilo prioritete" i "propustilo da shvati kolika je težina pretnji i zastrašivanja svedoka koje su bile deo suđenja od početka do kraja".

Tužiočev zahtev se odnosio na bivšeg pripadnika OVK Šefćeta Kabašija/Shefqet Kabashi, koji je u dve izjave istražiteljima naveo da su Balaj i Brahimaj u Haradinajevom prisustvu prebijali zatočenike u logoru Jablanica, i na svedoka sa pseudonimom "30", koji je iste događaje opisao iz perspektive zatočenika. Obojica su odbili da u sudnici ponove ono što su rekli u izjavama.

Pored događaja u Jablanici, u optužnici protiv trojice bivših komandanata OVK je naveden niz drugih zločina počinjenih protiv albanskih, srpskih i romskih civila u kosovskoj oblasti Dukađin 1998. godine. Haradinaj i Balaj su prvostepenom presudom oslobođeni po svim tačkama optužnice, dok je Brahimaj osuđen na šest godina zbog mučenja i okrutnog postupanja.

Odbačen je zahtev optužbe da se preinači oslobađajuća presuda Balaju u delu koji se odnosi na pomaganje i podržavanje ubistva tri žene, silovanje i mučenje jedne zaštićene svedokinje i okrutno postupanje prema njenom mužu. Isto tako, odbijen je zahtev Brahimajeve odbrane za poništavanje osuđujuće presude za mučenje i okrutno postupanje prema zaštićenim svedocima sa pseudonimima "3" i "6". Nije uvažena ni žalba odbrane kojem se zahtevalo ublažavanje šestogodišnje zatvorske kazne Brahimaju.

Iako je najavio da neće prisustvovati izricanju žalbene presude, Ramuš Haradinaj se danas pojavio u sudnici, pored Lahija Brahimaja kome je naloženo da se vrati sa privremene slobode. Žalbeno veće je skinulo oznaku poverljivosti sa naloga za Haradinajevo hapšenje, izdatog pre dva dana. Za Idriza Balaja je rečeno da je u pritvoru na Kosovu i da se očekuje njegov skori transfer u Hag. Upravniku Pritvorske jedinice je naloženo da trojicu optuženih do daljeg zadrži u pritvoru.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 462

PONAVLJANJE SUĐENJA: Zastrašivanje svjedoka neće onemogućiti pravdu
O ANĐELIMA I IGLI: Koliko topova staje na vrh jednog nebodera
NI POSAO NI UNIFORMA: Za šta su bili "poželjni" prijedorski Muslimani