HomeŽALBENA PRESUDA U PREDMETU "HARADINAJ I DRUGI" 21. JULA
Veće sudije Robinsona za 21. jul ove godine zakazalo izricanje presude po žalbama tužilaštva i odbrane Lahija Brahimaja na prvostepenu presudu kojom su bivši zapovednici OVK Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj oslobođeni svih optužbi za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu, a Lahi Brahimaj osuđen na šest godina zatvora

Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala zadnjeg dana suđenjaRamush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala zadnjeg dana suđenja

Žalbena presuda u predmetu bivših zapovednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) optuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu biće izrečena u sredu 21. jula – najavljeno je danas u Tribunalu.

Pitanje je, međutim, da li će to biti i konačna presuda, budući da je tužilac u svom žalbenom podnesku tražio da se predmet vrati na ponovno suđenje kako bi se saslušali svedoci koji nisu bili dostupni tokom glavnog pretresa, a trebalo je da svedoče "o centralnim aspektima predmeta". Među njima je i Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi, bivši pripadnik OVK koji je zbog odbijanja da svedoči optužen za nepoštovanje suda, ali mu do sada nije suđeno jer je pobegao u Sjedinjene Države.

Prvostepenom presudom od 3. aprila 2008. godine Haradinaj i Balaj su oslobođeni po svim tačkama optužnice koja ih je teretila za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima na Kosovu 1998. godine. Lahi Brahimaj je proglašen krivim za dva slučaja okrutnog postupanja i mučenja u logoru Jablanica i osuđen je na šest godina zatvora, a odbrana je na presudu uložila žalbu kojom zahteva oslobađajuću presudu ili, alternativno, manju kaznu.

Nakon što je izdržao veći deo izrečene kazne, Brahimaju je u maju prošle godine odobreno privremeno puštanje na slobodu do žalbene rasprave. Žalbeno veće je sada naložilo da se vrati u Hag pre 21. jula, kako bi prisustvovao izricanju presude. Istu obavezu nemaju prvostepenom presudom oslobođeni Haradinaj i Balaj, od kojih se očekuje da obaveste veće da li će se tog dana pojaviti u sudnici.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 460

POSLIJE 15 GODINA: Haški susret holandskog pukovnika i srpskog generala
MANDIĆEVA LISTA: Biljana Plavšić je bila veći autoritet od Karadžića
(PRE)LET KA ŠEŠELJU: Od četnika do pokajnika i nazad