HomeIMENOVANO VEĆE ZA NOVO SUĐENJE BIVŠIM KOMANDANTIMA OVK
Delimično ponovljeno suđenje trojici bivših pripadnika OVK Haradinaju, Balaju i Brahimaju će voditi južnoafrički sudija Bakone Moloto, a pored njega u Pretresnom veću će sedeti Barton Hol sa Bahama i Gi Delvoa iz Belgije

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Dan nakon što je ukinulo oslobađajuću presudu bivšim komandantima OVK, Žalbeno veće sudije Patrika/Patrick Robinsona imenovalo je Pretresno veće koje će voditi suđenje u ponovljenom postupku. Većem će predsedavati južnoafričku sudija Bakone Moloto, a u sastavu veća su i sudija Barton Hol/Burton Hall sa Bahama i Gi Delvoa/Guy Delvoie iz Belgije.

Na optuženičku klupu se, podsetimo, vraćaju bivši čelnici OVK Ramuš/Ramush Haradinaj i Idriz Balaj, koji su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima na Kosovu 1998. godine, kao i Lahi Brahimaj, kome je juče potvrđena šestogodišnja zatvorska kazna.

Ponovljeni postupak će biti ograničen na šest tačaka optužnice kojima su obuhvaćena ubistva, okrutno postupanje i protivpravno zatvaranje civila u logoru OVK u Jablanici. Tužiocu je jučerašnjom žalbenom presudom, naime, odobreno izvođenje dokaza o događajima u jablaničkom logoru, budući da je Pretresno veće, kako se navodi u jučerašnjoj žalbenoj presudi, napravilo "ozbiljnu grešku" kada je odlučilo da okonča suđenje, iako je tužilac zahtevao da se saslušaju još dva svedoka koji su u izjavama haškim istražiteljima izneli saznanja o učešću optuženih u zločinima u Jablanici, a onda odbijali da to ponove u sudnici.

Radi se o bivšem pripadniku OVK Šefćetu Kabašiju/Shevqet Kabashi, koji je u izjavama istražiteljima naveo da su Balaj i Brahimaj u prisustvu Haradinaja prebijali zatočenike u Jablanici, a onda je u dva navrata – u haškoj sudnici i video linkom iz Njujorka – odbio da to ponovi pred sudijama. Drugi nevoljni svedok tužilaštva je zaveden pod pseudonimom "30" i 1998. godine je bio zatočen u jablaničkom logoru OVK, a u novembru 2007. se – uprkos pozivu pod pretnjom kazne – nije pojavio na mestu sa kojeg je, posredstvom video veze, trebalo da svedoči.
Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 462

PONAVLJANJE SUĐENJA: Zastrašivanje svjedoka neće onemogućiti pravdu
O ANĐELIMA I IGLI: Koliko topova staje na vrh jednog nebodera
NI POSAO NI UNIFORMA: Za šta su bili "poželjni" prijedorski Muslimani