HomeŽALBENA RASPRAVA U PREDMETU HARADINAJA 28. OKTOBRA
Rasprava po žalbama tužilaštva i odbrane Lahija Brahimaja u predmetu bivših zapovednika OVK zakazana za 28. oktobar ove godine. Haradinaj i Balaj su prvostepenom presudom oslobođeni odgovornosti za zločine nad civilima na Kosovu a Balaj je osuđen na šest godina zatvora

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Žalbena rasprava u predmetu trojice bivših zapovednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša/Ramush Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja zakazana je za 28. oktobar ove godine. Predviđeno je da predstavljanje argumenata tužilaštva i odbrane počne u devet sati ujutro i završi se u sedam uveče.

Prvostepenom presudom od 3. aprila 2008. godine Haradinaj i Balaj su oslobođeni po svim tačkama optužnice koja ih je teretila za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima na Kosovu. Lahi Brahimaj je proglašen krivim za dva slučaja okrutnog postupanja i mučenja i osuđen je na šest godina zatvora. Nakon što je izdržao veći deo izrečene kazne, Brahimaju je u maju ove godine odobreno privremeno puštanje na slobodu do žalbene rasprave.

Na presudu su se žalili i tužilaštvo i odbrana Brahimaja koja je tražila da optuženi bude oslobođen ili da mu se kazna umanji. Tužilaštvo traži da se predmet Haradinaja i Balaja vrati na ponovno suđenje kako bi se saslušali svedoci koji nisu bili dostupni tokom glavnog pretresa. Saopštavajući presudu u aprilu prošle godine, sudija Ori je ukazao da je "veće steklo snažan utisak da se suđenje odvijalo u atmosferi u kojoj se svedoci nisu osećali bezbedno", kao i da na Kosovu postoji "nestabilna bezbednosna situacija koja nije ugodna za svedoke". Veće je zaključilo da se pred sudom nije pojavilo nekoliko svedoka "za koje se očekivalo da će svedočiti o centralnim aspektima predmeta". Među njima je i bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi koji je zbog odbijanja da svedoči optužen za nepoštovanje suda, ali mu još nije suđeno pošto je pobegao u Sjedinjene države.

Po danas objavljenom nalogu o rasporedu, Haradinaj i Balaj treba da do 2. septembra ove godine obaveste Žalbeno veće i Sekretarijat da li će koristiti svoje pravo da prisustvuju žalbenoj raspravi.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 420

ODBROJAVANJE: Predmet Radovana Karadžića spreman za suđenje
DRŽAVNI ODVJETNIK U OLUJI: Pljačka prihvaćena i dopuštena
UKLETI PREDMET: Novi zaplet na suđenju Stanišiću i Simatoviću
BESKRAJNA PRIČA: Ko je smjestio Slobodanu Praljku
TEORIJA ZAVERE: Velike sile protiv Vojislava Šešelja