HomeDVE ŽALBENE RASPRAVE PRE LETNJE PAUZE
Rasprava po žalbama na presudu bivšim komandantima OVK Haradinaju, Balaju i Brahimaju neće biti održana pre maja ove godine, dok će u predmetu bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomira Miloševića o žalbama odbrane i optužbe raspravljati pre letnje sudske pauze

Fausto Pocar, sudija TribunalaFausto Pocar, sudija Tribunala

Danas su u Tribunalu održane konferencije o stanju u žalbenom postupku u predmetu trojice bivših zapovednika OVK Ramuša Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, kao i u postupku protiv bivšeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomira Miloševića. Glavna tema kratkih zasedanja, koja je vodio predžalbeni sudija Fausto Pokar/Pocar, bili su termini održavanja žalbenih rasprava.

Sudija je saopštio da, zbog obaveza Žalbenog veća, rasprava u predmetu trojice bivših komandanata OVK neće biti zakazana pre maja ove godine. Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj su u aprilu prošle godine oslobođeni optužbi za zločine počinjene nad srpskim, albanskim i romskim civilima u oblasti Dukađin/Dukagin na Kosovu u proleće i leto 1998. godine i pušteni su na slobodu dok je Lahi Brahimaj proglašen krivim i osuđen na kaznu od 6 godina zatvora.

Na presudu su se žalili i optuženi Brahimaj i tužilaštvo koje traži strožiju kaznu za Brahimaja, osuđujuću za Balaja i ponavljanje dela postupka protiv Haradinaja i Balaja. Lahi Brahimaj je danas rekao da nema zdravstvenih problema i nije se žalio na uslove u pritvoru, a dvojica oslobođenih nisu prisustvovali statusnoj konferenciji.

Dok Žalbeno veće ne donese odluke po svim podnescima strana, nije moguće preciznije odrediti termin održavanja rasprave po žalbama na presudu bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomiru Miloševiću, rečeno je na današnjoj konferenciji o stanju u postupku. Ipak, predžalbeni sudija je naglasio da će ona biti održana u narednih nekoliko meseci pre letnje sudske pauze koja počinje u poslednjoj nedelji jula.

Na presudu kojom je general Milošević proglašen krivim za artiljerijski i snajperski teror nad civilnim stanovništvom Sarajeva od avgusta 1994. do kraja 1995. godine i osuđen na 33 godine zatvora žalile su se obe strane. Tužilaštvo smatra da je kazna izrečena u decembru 2007. godine "očigledno nedovoljna" i traži da se ona preinači u doživotni zatvor. Odbrana, s druge strane, traži da general Milošević bude oslobođen, ili da mu se smanji kazna.

Optuženi ovog puta nije imao primedbi na tretman u Pritvorskoj jedinici, niti se žalio na svoje zdravstveno stanje.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 401

VJEŠTACI ODBRANE: Osporavanje višegradskih "živih lomača"
PETROVDANSKI JELOVNIK: Posna ili mrsna trpeza za generala Mladića
KO NAS BA ZAVADI: Da li su Srbi izazvali hrvatsko-muslimanski sukob?
MASAKR U PODUJEVU: Krvavi trag "Škorpiona" od Bosne do Kosova