HomeTUŽILAC TRAŽI NOVO SUĐENJE HARADINAJU, BALAJU I BRAHIMAJU
U žalbi na oslobađajuću presudu Ramušu Haradinaju i Idrizu Balaju i šestogodišnju kaznu Lahiju Brahimaju, tužilaštvo tvrdi da je oštećeno "prevremenim okončanjem suđenja" i traži da mu se odobri ponovno izvođenje dokaza po tačkama optužnice koje se odnose na ubistva i zlostavljanja Albanaca, Srba i Roma u Logoru Jablanica

Ramush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj, Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala

U danas objavljenom žalbenom podnesku tužilaštvo detaljno obrazlaže navode iz ranije najave žalbe u kojoj je tražilo ponavljanje suđenja trojici bivših zapovednika OVK po određenim tačkama optužnice. Prvostepenom presudom s početka aprila ove godine Ramuš/Ramush Haradinaj i Idriz Balaj su oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice dok je Brahimaj osuđen na 6 godina zatvora zbog okrutnog postupanja i mučenja dva kosovska Albanca.

Veće je, navodi se u ponesku, tužilaštvu uskratilo pravo na pravično suđenje jer im "nije odobrilo dodatno vreme, neophodno da se iscrpe sva razumna sredstva i obezbede iskazi svedoka". To se, pre svega, odnosi na bivšeg pripadnika OVK Šefćeta Kabašija/Shefqet Kabashi koji je trebalo da svedoči o "centralnim temama u ovom slučaju", odnosno o povezanosti trojice optuženih i njihovom učešću u udruženom zločinačkom poduhvatu. Tužilac se u žalbi poziva i na navod prvostepene presude u kojem sudije konstatuju da se zbog pritiska na svedoke suđenje odvijalo u atmosferi straha.

Uz žalbeni podnesak, dostavljena je i izjava koju je Šefćet Kabaši dao istražiteljima tužilaštva u maju 2007. godine, pre nego što se pojavio u sudnici i odbio da odgovara na pitanja tužioca. U izjavi je naveo da je od aprila do jula 1998. godine video prebijanje i mučenja nekoliko ljudi u jablaničkom zatvoru OVK, kojim je, po njemu, komandovao Lahi Brahimaj. Dalje, Kabaši u izjavi opisuje Haradinaja kao komandanta OVK za kosovsku oblast Dukađin, što je navedeno u optužnici ali ne i u prvostepenoj presudi, a Idriza Balaja kao jednog od komandanata elitne jedinice OVK. U razgovoru sa istražiteljima je tvrdio da su njih dvojica nekoliko puta posetili Brahimajev štab i zatvor u Jablanici. Mada se u izjavi to ne navodi, tužilac u žalbenom podnesku tvrdi da je Kabaši trebalo da svedoči i o tome da je video kako Brahimaj i Balaj lično tuku neke od zatočenika.

Tužilac u žalbenom podnesku navodi da, osim Kabašija, postoji još jedan "ključni svedok" koji je trebalo da se pojavi na suđenju, ali njegovo ime iz bezbednosnih razloga nije navedeno.

Osim ponavljanja suđenja po određenim tačkama optužnice, tužilac zahteva osuđujuću presuda za Idriza Balaja po tačkama koje ga terete za ubistvo tri osobe (majke i dve sestre zaštićenog svedoka "4"), kao i za silovanje i mučenje jedne svedokinje i okrutno postupanje sa njenim suprugom, koji je takođe svedočio.

Na presudu se žalio i Lahi Brahimaj, čiji branioci osporavaju verodostojnost zaštićenih svedoka sa pseudonimima "6" i "3", bivših zatočenika logora Jablanica, na čijim se iskazima uglavnom temelji osuđujuća presuda. Odbrana traži da Brahimaj bude oslobođen.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 374

ODBROJAVANJE: Promašeno proročanstvo Radovana Karadžića
"PREDSEDNIKOV ČOVJEK": Žužul poriče Tuđmanove fantazije o podjeli Bosne
"NISAM KRIV": Izjašnjavanje i pouke Stojana Župljanina
SVEDOK U RASCEPU: Četnički insajder se odriče svoje izjave
K'O DOBAR DAN: Blagorodni Beara i nevaspitana Sonja