HomeTUŽILAŠTVO TRAZI PONOVNO SUĐENJE HARADINAJU I OSTALIMA
U najavi žalbe na prvostepenu presudu trojici bivših zapovednika OVK tužilaštvo traži da se postupak vrati na ponovno suđenje jer je Veće "zloupotrebilo svoja ovlašćenja kada je okončalo dokazni postupak optužbe" i sprečilo izvođenje dokaza o učešću optuženih u udruženom zločinačkom poduhvatu

Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala zadnjeg dana suđenjaRamush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala zadnjeg dana suđenja

U obrazloženju prvog od tri žalbena osnova na presudu Ramušu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, tužilaštvo je citiralo zaključak Veća po kojem se suđenje trojici bivših zapovednika OVK odvijalo u atmosferi straha. Veće je, smatra tužilaštvo, optužbi uskratilo pravo na fer suđenje jer im "nije odobrilo dodatno vreme koje je neophodno da se iscrpe sva razumna sredstva i obezbede iskazi svedoka", između ostalih Šefćeta Kabašija/Shefqet Kabashi koji je trebalo da svedoči o "centralnim temama u ovom slučaju".

Umesto da dozvoli da se preduzmu koraci i obezbedi svedočenje Kabašija, veće je, navodi optužba "naložilo zatvaranje dokaznog postupka optužbe". Takva odluka sudija, navodi tužilaštvo u najavi žalbe, predstavlja "kršenje diskrecionih prava Veća".

Pravna greška koju je Veće počinilo je, po tužilaštvu, onemogućila da se čuju svedočenja o učešću Haradinaja, Balaja i Brahimaja u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao zatočavanja, mučenja i ubistva srpskih, albanskih i romskih civila u štabu Oslobodilačke vojske Kosova i zatvoru u Jablanici. Ti zločini se kvalifikuju kao kršenja zakona i običaja ratovanja.

Pošto bi odbrana, koja nije izvodila dokaze, možda postupila drugačije da je veće čulo iskaze ključnih svedoka, tužilaštvo smatra da bi najpravičnije bilo da se predmet vrati na ponovno suđenje po šest tačaka optužnice koje se odnose na učešće optuženih u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao i na pojedinačnu krivičnu odgovornost svakog od njih za krivična dela navedena u tim tačkama.

U drugom i trećem osnovu najavljene žalbe, tužilaštvo traži da se preinači oslobađajuća presuda Idrizu Balaju po tačkama koje ga terete za ubistvo tri osobe (majke i dve sestre zaštićenog svedoka 4), kao i za silovanje i mučenje jedne svedokinje i okrutno postupanje sa njenim suprugom, koji je takođe svedočio.

Žalba je podneta tačno mesec dana od izricanja prvostepene presude kojom su Haradinaj i Balaj oslobođeni odgovornosti po svih 37 tačaka optužnice, dok je Brahimaj osuđen na 6 godina zatvora zbog okrutnog postupanja i mučenja. Tužilaštvo sada ima rok od dva i po meseca za pripremu detaljnog žalbenog podneska.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 363

ODBRANA JADRANKA PRLIĆA: Podjelu Bosne je nudio Izetbegović, a ne Tuđman
DOZVOLA ZA UBIJANJE: Stanišić i Simatović izvan zakona a u službi Miloševića
PRITISCI I ŽALBE - Slučaj Ramuša Haradinaja nastavlja se na dva koloseka
ZAVRŠNE REČI - Okončano prvo "makedonsko suđenje" Haškog tribunala