HomeI BRAHIMAJ SE ŽALI NA PRESUDU
U najavi žalbe na šestogodišnju zatvorsku kaznu bivšem zapovedniku OVK Lahiju Brahimaju, njegovi branioci osporavaju kredibilitet i negiraju verodostojnost iskaza dvojice svedoka na osnovu čijih je navoda doneta prvostepena presuda

Lahi Brahimaj u sudnici TribunalaLahi Brahimaj u sudnici Tribunala

Odbrana Lahija Brahimaja najavila je danas žalbu na prvostepenu presudu kojom je on zbog učešća u dva slučaja zatočavanja i mučenja u logoru Jablanica osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu. Brahimaju je suđeno zajedno sa saborcima iz Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušom Haradinajem i Idrizom Balajem, koji su oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice za ubistva, zatočavanja, mučenja i silovanja srpskih, albanskih i romskih civila na delu Kosova poznatom kao Dukađin 1998. godine.

Osuđujuća presuda Lahiju Brahimaju uglavnom se temelji na iskazima dvojice kosovskih Albanaca, bivših zatočenika logora Jablanica, koji su svedočili pod pseudonimima “6” i “3”. U danas objavljenoj najavi žalbe, Brahimajeva odbrana navodi da je veće pogrešilo kada je ovu dvojicu svedoka proglasilo verodostojnim. Branioci, naime, tvrde da su obojica imali razloga da “fabrikuju dokaze” protiv njihovog klijenta – svedok broj “6” zato što je u krvnoj osveti sa porodicom Brahimaj, a svedok broj ”3” zato što mu je tužilaštvo omogućilo da u okviru programa zaštite svedoka relocira porodicu sa Kosova i tako ostvari svoju davnašnju želju.

Pored toga, odbrana tvrdi da postoje brojne nedoslednosti u pojedinačnim iskazima dva pomenuta svedoka o boravku u logoru Jablanica u leto 1998. godine, kao i da se, ako se uporede, njihova svedočenja međusobno isključuju. Branioci traže da Brahimaj bude oslobođen ili da mu kazna bude smanjena, ako Žalbeno veće ipak potvrdi njegovu krivicu.

Najavu žalbe je prošle nedelje podneo i tužilački tim, zahtevajući da suđenje bude ponovljeno ili da se Haradinaj i Balaj osude, a Brahimaju izrekne oštrija kazna.

Danas je imenovano i petočlano veće koje će odlučivati po žalbi optužbe i Brahimajeve odbrane. Na njegovom čelu će biti predsednik suda Fausto Pokar/Pocar, a činiće ga još i sudije Šahabudin/Shahabuddeen, Vaz, Liu i Meron.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 363

ODBRANA JADRANKA PRLIĆA: Podjelu Bosne je nudio Izetbegović, a ne Tuđman
DOZVOLA ZA UBIJANJE: Stanišić i Simatović izvan zakona a u službi Miloševića
PRITISCI I ŽALBE - Slučaj Ramuša Haradinaja nastavlja se na dva koloseka
ZAVRŠNE REČI - Okončano prvo "makedonsko suđenje" Haškog tribunala