HomeUBRZANE PRIPREME ZA SUĐENJE BIVŠIM KOMANDANTIMA OVK
Sudija Bakone Moloto naložio da tužilac do kraja novembra dostavi predraspravni podnesak, kao i popis svedoka i dokaznih predmeta, a od odbrana se očekuje da svoje podneske dostave dve sedmice kasnije, tako da bi sve pripreme za početak suđenja trebalo da budu završene do kraja godine

Ramush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala zadnjeg dana suđenjaRamush Haradinaj, Idriz Balaj i Lahi Brahimaj u sudnici Tribunala zadnjeg dana suđenja

Po onome što se moglo čuti na današnjoj konferenciji o stanju u postupku, pripreme za delimično ponovljeno suđenje bivšim čelnicima OVK Ramušu/Ramush Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju bi trebalo da budu okončane do kraja ove godine. Još, međutim, nije jasno kako će to suđenje izgledati i koliko će svedoka tužilac izvesti.

Haradinajeva odbrana predlaže da se u ponovljenom predmetu u spis uvedu svi dokazi koji su predočeni tokom prvobitnog suđenja trojici optuženih, a da se u ponovljenom procesu saslušaju samo dva svedoka zbog kojih je Žalbeno veće i naložilo delimično ponavljanje suđenja. Odbrane druge dvojice optuženih podržavaju predlog da "težište ponovljenog suđenja bude to što je bilo i težište žalbene presude", odnosno iskazi dva sporna svedoka. Tužilac odgovara da još nije siguran koliko će svedoka predložiti, naglašavajući da to zavisi od toga šta će biti obuhvaćeno usaglašenim činjenicama, koje do 18. novembra treba da budu dogovorene sa odbranama.

Podsetimo, Haradinaj i Balaj su oslobođeni po svih 37 tačaka optužnice koja ih je teretila za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu 1998. godine, dok je Brahimaj osuđen na šest godina zatvora zbog zločina u logoru OVK u Jablanici. Žalbeno veće je, međutim, ukinulo tu presudu i naložilo ponavljanje suđenja po šest tačaka optužnice koji se odnose upravo na zločine u Jablanici, jer je procenilo da dokazni postupak optužbe nije trebalo da bude zaključen dok se ne saslušaju dva nevoljna svedoka – bivši pripadnik OVK Šefćet Kabaši/Shefqet Kabashi i jedan zatočenik logora Jablanica čiji je identitet zaštićen.

Sudija Bakone Moloto je danas, nakon konsultovanja za stranama, izdao nalog da optužba do 28. oktobra dostavi novu bitno skraćenu optužnicu protiv bivših komandanata OVK, a da do kraja novembra preda spisak svedoka i dokaznih predmeta koje planira da prezentuje, kao i predraspravni podnesak. Svoje predraspravne podneske odbrane bi trebalo da dostave dve sedmice nakon toga, odnosno do 14. decembra.

Na današnjoj statusnoj konferenciji optuženici su "nastupili" u punom sastavu, budući da se po prvi put od objavljivanja prvostepene presude u sudnici pojavio i Idriz Balaj, koji je do sada bio u kosovskom zatvoru na odsluženju kazne za druge ratne zločine. Haradinaj i Brahimaj su po nalogu suda uhapšeni i prebačeni u haški pritvor neposredno pre izricanja žalbene presude u julu ove godine.

Naredna konferencija o stanju u postupku zakazana je za utorak 26. oktobra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 468

VREME NA IZMAKU: Rok za hapšenje begunaca je sada
TRAGOM "ŠKORPIONA": Foto rekonstrukcija zločina u Trnovu
SLUČAJ ŠEŠELJ: Stanje ozbiljno ali ne i očajno
"NISAM KRIVA": Nova optužnica za podmićivanje svjedoka
POČASNI GOST: Stanišić na Martićevoj policijskoj akademiji