HomeHARADINAJ NA "ZIMSKOM RASPUSTU", BRAHIMAJ OSTAJE U PRITVORU
Mada ne poriču da na Kosovu "preovladava atmosfera zastrašivanja svedoka" i da bi puštanje optuženih na slobodu moglo da rezultiraju povećanim pretnjama i zastrašivanju, sudije odlučile da Ramušu Haradinaju dopuste da zimsku sudsku pauzu provede u Prištini. Izvršenje odluke je, međutim, obustavljeno do rešenja o eventualnoj žalbi tužilaštva. Odbijen identičan zahtev Lahija Brahimaja

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Uprkos izričitom protivljenju tužioca uz obrazloženje da i danas ima teškoće da ubedi svedoke da dođu u Hag, Pretresno veće sudije Molotoa je odlučilo da odobri zahtev branilaca da bivši komandant OVK u oblasti Dukađin Ramuš/Ramush Haradinaj bude pušten na privremenu slobodu od 17. decembra do 14. januara. Izvršenje te odluke je, međutim, obustavljeno do rešenja o eventualnoj žalbi tužilaštva. U isto vreme Lahi Brahimaj će, po odluci sudija, "zimski raspust" provesti u tribunalovom pritvoru.

U odluci o Haradinajevom zahtevu se navodi da je veće svesno da se suđenje bivšim komandantima OVK odvijalo u "nezapamćenoj atmosferi rasprostranjenog i veoma ozbiljnog zastrašivanja svedoka", kao i da i danas na Kosovu "preovladava atmosfera zastrašivanja svedoka". U isto vreme, veće ne spori da bi puštanje na slobodu moglo "doprineti atmosferi zastrašivanja i ohrabriti sledbenike optuženih da se uključe u pretnje svedocima".

Slični zaključci navedeni su i u odluci iz septembra ove godine kada je odbijen zahtev da Haradinaj bude pušten na slobodu do početka suđenja. Zašto je onda ovog puta pušten na jednomesečni dopust? Sudije objašnjavaju da je u septembarskoj odluci navedeno da bi atmosferi zastrašivanja svedoka zapravo mogla doprineti medijska pažnja koju bi izazvalo puštanje optuženih na slobodu "neposredno nakon izricanja žalbene presude i neposredno pre početka ponovljenog suđenja". Budući da je predpretresna faza potrajala nešto duže nego što se očekivalo, Haradinajevo puštanje na slobodu neće se dogoditi u periodu "neposredno pred početak suđenja", niti "neposredno nakon izricanja žalbene presude".

Ukoliko tužilaštvo ne uloži žalbu i Žalbeno veće ne poništi današnju odluku, optuženi predsednik Alijanse za budućnost Kosova će u Prištinu stići neposredno nakon parlamentarnih izbora i biti prisutan tokom dogovaranja postizbornih koalicija. Haradinaju prema odluci Pretresnog veća nije dozvoljeno da učestvuje u političkom životu, neće moći da nastupa u javnosti i medijima, a boravak mu je ograničen na područje Prištine, gde će vreme provesti sa decom i trudnom ženom što je bio glavni razlog naveden u zahtevu za "zimskim raspustom". Sudije su uzele u obzir i taj argument mada mu, kako se navodi, nisu pridali veliku važnost.

Veće je u isto vreme odbacilo identičan zahtev Haradinajevog kolege sa optuženičke klupe Lahija Brahimaja. U obrazloženju se navodi da sudije "nisu uverene da optuženi neće predstavljati opasnost po svedoke", što je razlog zbog kojeg je odbijen i u septembru ove godine.

Podsetimo, Haradinaj i Balaj su prvostepenom presudom iz aprila 2008. godine oslobođeni svih optužbi, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora, ali je Žalbeno veće u julu ove godine naložilo delimično ponavljanje suđenja po tačkama optužnice koje se odnose na zločine nad Srbima, Albancima i Romima u logoru OVK u Jablanici 1998. godine. Novo suđenje bi, prema poslednjim najavama, trebalo da počne u prvim mesecima iduće godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 479

NEVJERNI TOMA: Šta je sve Karadžiću sumnjivo na snimcima sa Markala
TREĆE POLUVREME: Stavljena tačka na slučaj "Vukovarske trojke"
SULUDO NAREĐENJE: Jedan odbio – drugi izvršili
800 ILI 80 UBIJENIH: Kako je nestala jedna nula iz izvještaja o napadu na Kozarac
"PODRUČJE STANIŠIĆ-SIMATOVIĆ": Statistika udruženog zločinačkog poduhvata