HomeTUŽILAC: "ODLUKA O PUŠTANJU HARADINAJA NA SLOBODU JE NERAZUMNA"
Optužba traži da Žalbeno veće poništi odluku o puštanju Ramuša Haradinaja na privremenu slobodu tokom zimske sudske pauze ukazuju. "Nijedno razumno veće", smatra tužilac, ne bi donelo odluku da je Haradinajev boravak na Kosovu neće u značajnoj meri ugroziti integritet postupka

Ramush Haradinaj u sudnici TribunalaRamush Haradinaj u sudnici Tribunala

Optužba smatra da je Pretresno veće sudije Molotoa donelo "nerazumnu odluku" kada je odobrilo zahtev odbrane da Ramuš/Ramush Haradinaj bude pušten na slobodu tokom zimske sudske pauze koja počinje 17. decembra. Izvršenje te odluke je, podsetimo, obustavljeno do rešenja po žalbi.

U danas objavljenom žalbenom podnesku tužilaštva se primećuje da je veće sudije Molotoa u odluci iz septembra ove godine, kada je odbijen prvi Haradinajev zahtev za puštanje na slobodu do početka suđenja, i samo zaključilo da će "položaj svedoka u ponovljenom suđenju biti veoma osetljiv". Isto tako, veće je u odluci o puštanju na privremenu slobodu navelo da "atmosfera zastrašivanja svedoka i dalje preovlađuje na Kosovu" i da bi Haradinajevo puštanje na slobodu "moglo doprineti takvoj atmosferi i ohrabriti njegove sledbenike da se uključe u pretnje svedocima". Imajući sve to u vidu, smatra tužilac, "nijedno razumno veće" ne bi donelo odluku da Haradinajev boravak na Kosovu neće u značajnoj meri ugroziti integritet postupka – kako je u obrazloženju svoje odluke navelo Pretresno veće sudije Molotoa.

Po tužiocu je takođe nerazumno i pogrešno zaključiti da je opasnost po svedoke manja ukoliko Haradinaj bude boravio na Kosovu u "relativno kratkom periodu" od četiri sedmice koje su vremenski udaljene od početka delimično ponovljenog suđenja.

Haradinajevi branioci, međutim, traže da "bespredmetna" žalba bude odbačena jer, po njima, tužilac nije pokazao da je Pretresno veće pogrešilo prihvatanjem zahteva za privremenu slobodu. U odgovoru na žalbu tužioca navode da su sudije razmotrile sve relevantne faktore i donele odluku bez greške.

Žalbenim većem će, odlučeno je danas, predsedavati predsednik Tribunala Patrik/Patrick Robinson, a u njemu su još sudije Fausto Pokar/Pocar, Liu Daćun/Daqun, Andresia Vaz i Teodor/Theodor Meron. Njihova odluka bi, po svemu sudeći, mogla da bude saopštena pre kraja ove sedmice.

Bivši komandanti OVK Ramuš Haradinaj i Idriz Balaj su, podsetimo, prvostepenom presudom iz aprila 2008. godine oslobođeni svih optužbi za zločine na Kosovu 1998. godine, a Lahi Brahimaj, čiji je zahtev za puštanje na privremenu slobodu nedavno odbačen, osuđen je na šest godina zatvora. Žalbenom presudom je, međutim, upravo zbog odbijanja zastrašenih svedoka da daju iskaze naloženo delimično ponavljanje suđenja po tačkama optužnice koje se odnose na zločine u logoru OVK u Jablanici. Suđenje po novoj optužnici bi trebalo da počne u prvim mesecima iduće godine.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 480

SARAJLIJE U KLOPCI RATA: Ratni zločini u direktnom televizijskom prenosu
ŽRTVA I OPTUŽENI: Svjedočenje preživjelog sa brane u Petkovcima
SKRIVENA KAMERA: Kako su fotografije iz Trnopolja izašle u svijet