HomeISTRAGA O SREBRENIČKOM VIDEU BEOGRADSKOG NOVINARA
U nastavku dokaznog postupka optužbe na suđenju Zdravku Tolimiru, istražitelj tužilaštva svedočio o tome kako je vođena istraga o snimcima koje je u julu 1995. godine na području Srebrenice napravio beogradski novinar Zoran Petrović Piroćanac

Tomasz Blaszczyk, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Tomasz Blaszczyk, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Svedočenjem istražitelja Tomaša Blaščika/Tomasz Blaszczyk o istrazi vođenoj o video snimku beogradskog novinara Zorana Petrovića Pirćanca, nastalom13. i 14. jula 1995. na području Srebrenice, tužilaštvo je nastavilo izvođenje dokaza na suđenju generalu Zdravku Tolimiru. Bivši Mladićev pomoćnik za bezbednost i obaveštajne poslove u Glavnom štabu VRS tereti se za genocid i druge zločine počinjene 1995. godine u Srebrenici i Žepi.

Petrovićevi snimci, prikazani na svim dosadašnjim tribunalovim suđenjima za srebreničke zločine, ilustruju događaje u Potočarima, na delu puta prema Bratuncu kraj sela Sandići i Lolići kao i na području Zelenog Jadra, dva dana nakon što su snage bosanskih Srba ušle u Srebrenicu i zauzele enklavu.

Tragom tog snimka istražitelj je zajedno sa foto i video tehničarem tužilaštva Zoranom Lesićem 2006. i 2007. godine obišao snimljene lokacije u području Srebrenice, fotografisao ih i uz pomoć navigacijskih uređaja utvrdio njihove geografske koordinate. Lokacije su zatim ucrtane na mape tog područja i zajedno sa fotografijama i zamrznutim kadrovima iz Piroćančevog filma povezane u knjigu koju je optužba danas ponudila za usvajanje u dokazni materijal.

Tužilaštvo je prvi put do ovog snimka došlo 2002. godine kada mu ga je ustupio BBC ali je zatim, iste godine, VHS traku s istim snimcima dobilo i od Ljubomira Borovčanina, zapovednika policijskih snaga angažovanih u srebreničkoj operaciji, koji je 13. i 14. jula 1995. bio domaćin beogradskom novinaru u obilasku enklave. Konačno, takozvani sirovi materijal, tužilaštvu je 2006. godine dao i sam autor Zoran Petrović Piroćanac ali ni na jednoj od tih traka, potvrdio je danas Blaščik, nije bilo delova snimka emitovanih 17. jula 1995. godina na beogradskoj TV stanici Studio B.

Jedan od "nestalih"delova Piroćanac je snimio u Potočarima gde je ga je službenim kolima dovezao Borovčanin. Beogradski novinar je tu snimio grupu zarobljenika na terasi takozvane Bele kuće u koju su, prema optužnici, zatvarani odvojeni muškarci pre nego što su odvedeni na druge lokacije i streljani. Tog dela snimka međutim nije bilo na traci sa materijalom koji je Piroćanac dostavio tužilaštvu. Umesto zarobljenih muškaraca u Beloj kući, na tom delu videa bio je snimak čaure neke granate.

Istražitelj tužilaštva svedočio je kako je Zoran Petrović "nestanak" delova originalnog snimka objasnio svojim "neiskustvom" u rukovanju kamerom zbog čega su neki delovi videa greškom presnimljeni. Na pitanje tužioca da li to objašnjenje smatra uverljivim, Blaščik je odgovorio da mu je "teško da u to poveruje" budući da su svi presnimljeni delovi trake, poput onog iz Potočara, sadržali "inkriminišuće snimke" za snage bosanskih Srba angažovane u srebreničkoj operaciji.

Svedočenje Tomaša Blaščika nastavlja se sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 475

RUGANJE ŽRTVAMA: Spekulacije monstruoznije i od samog zločina
PRIKRIVANJE DOKAZA: Neuspeli pokušaj brisanja snimaka zločina
TEROR U TESLIĆU: Alaj tuku od Doboja "Miće"!
"ČIST OBRAZ I MIRNA SAVEST": Milan Lukić traži kontakt sa medijima