HomeZAROBLJAVANJE PLAVIH ŠLEMOVA IZ "BEZBEDNOSNIH RAZLOGA"
U nastavku unakrsnog ispitivanja bivšeg pripadnika Holandskog bataljona UN u Srebrenici pukovnika Egbersa, optuženi general Zdravko Tolimir sugerisao da je VRS u julu 1995. godine holandske mirovnjake zarobila radi njihove lične bezbednosti

Vincentijus Bernardus Egbers, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Vincentijus Bernardus Egbers, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Holandski oficir Vincentijus Bernardus Egbers, koji je svedočenje na suđenju Zdravku Tolimiru započeo u ponedeljak prošle sedmice, vratio se danas u sudnicu na nastavak unakrsnog ispitivanja od strane bivšeg generala VRS optuženog za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine.

Egbers je u julu 1995. godine u činu poručnika zapovedao jednim od vodova čete Bravo Holandskog bataljona UN u Srebrenici i u periodu od 8. do 14. jula 1995. bio očevidac događaja opisanih u optužnici protiv generala Tolimira.

Srpske snage su 8. jula otvorile artiljerijsku vatru na posmatračko mesto koje je obezbeđivao njegov vod, svedočio je Egbers. Zatim je, 9. i 10. jula, uoči ulaska snaga bosanskih Srba u enklavu, holandski oficir pratio stanovništvo od Srebrenice do Potočara da bi ga 13. jula – dok je pratio jedan od konvoja izbeglica - u Konjević polju zaustavile Mladićeve snage i pritvorile u lokalnu školu, u kojoj je zadržan do sledećeg dana.

Optuženi general je u nastavku unakrsnog ispitivanja sugerisao da je holandski oficir bio "zadržan radi njegove lične bezbednosti". Egbers je odbacio takvu sugestiju ukazujući da na njegovom putu ka bazi u Potočarima tog dana nije bilo nikakvih prepreka osim snaga bosanskih Srba. Tolimir je međutim insistirao kako su napadi Armije BiH na tom području bili tako intenzivni da je VRS morala da zaštiti pripadnike Unprofora te ih je zato "smestila" u školu u Konjević Polju. Holandski oficir je na to ironično primetio da optuženi pokušava da ga ubedi kako bi trebalo "da bude zahvalan vojsci bosanskih Srba što ga je zaštitila".

Tolimir je takođe svedoku sugerisao da je zapravo komandant Holandskog bataljona pukovnik Karemans, na sastanku s generalom Mladićem 11. i 12. jula 1995. godine tražio da se stanovništvo Srebrenice odvede sa tog područja. Nakon što je Egbers odbacio tu sugestiju Tolimir se pozvao na iskaze svedoka o "izričitoj želji stanovništva da napusti enklavu".

"Ti ljudi nisu imali izbora", odgovorio je Egbers. "Uslovi u kojima su se našli, bez hrane i vode, po vrelom letnjem danu, bez izgleda da se vrate svojim kućama primorali su ih na takav potez. Svakako da je njihov odgovor na pitanje da li žele da odu, bio potvrdan ali su oni silom dovedeni u takvu situaciju", zaključio je holandski oficir.

Suđenje bivšem Mladićevom pomoćniku za bezbednost i obaveštajne poslove se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 475

RUGANJE ŽRTVAMA: Spekulacije monstruoznije i od samog zločina
PRIKRIVANJE DOKAZA: Neuspeli pokušaj brisanja snimaka zločina
TEROR U TESLIĆU: Alaj tuku od Doboja "Miće"!
"ČIST OBRAZ I MIRNA SAVEST": Milan Lukić traži kontakt sa medijima