HomeŽRTVE VATRENOG ORUŽJA ALI NE I ORUŽANOG SUKOBA
Na suđenju generalu Zdravku Tolimiru svedočio australijski patolog Kristofer Lorens, vođa sudsko-medicinskog tima tužilaštva koji je 1998. godine izvršio obdukciju posmrtnih ostataka 883 osobe, ekshumirane iz masovnih grobnica u području Srebrenice

Christopher Lawrence, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Christopher Lawrence, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Australijski patolog dr Kristofer Lorens/Christopher Lawrence je od maja do oktobra 1998. godine, kao šef sudsko-medicinskog tima tužilaštva, vodio postupak obdukcije posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih iz srebrničkih masovnih grobnica.

Dr Lorens je februara 2007. godine o svom radu svedočio u predmetu sedmorice oficira vojske i policije bosanskih Srba osuđenih za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Na suđenju Zdravku Tolimiru, bivšem bezbednjaku u Glavnom štabu VRS, koji se tereti za iste zločine, u spise je uveden njegov iskaz sa tog suđenja a tužiteljica je pročitala kratak sažetak tog svedočenja.

Zadatak dr Lorensa bio je da sa svojim timom obavi obdukcije posmrtnih ostataka žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice Brana kraj sela Petkovci kod Zvornika kao i još sedam sekundarnih grobnica na nekoliko lokacija – Čačarski put, put za Hodžiće, Liplje i Zeleni Jadar.

U vrećama u kojima su posmrtni ostaci bili donošeni u mrtvačnicu u Visokom su,prema svedočenju australijskog patologa, nekada bila cela tela ali se češće nailazilo samo na delove tela. Ta je činjenica otežavala utvrđivanje uzroka i načina smrti ekshumiranih žrtava.

Na fotografijama koje su mu predočene dr Lorens je opisao kako je utvrđivanje uzroka smrti dodatno otežavalo i to što su ekshumirana tela bila u "jako lošem stanju" budući da je meko tkivo već uglavnom istrulilo te je bilo teško razlikovati povrede na kostima koje su bile posledica metka od onih koje su nastale naknadno, najčešće usled prebacivanja tela iz primarnih u sekundarne grobnice. Zaključak dr Lorensa je da je većina osoba čije je posmrtne ostatke pregledao "stradalo od vatrenog oružja".

Nakon pregleda posmrtnih ostataka 883 osobe, dr Lorens je na osnovu više pokazatelja zaključio da se u većini slučajeva nije radilo o borcima te da oni nisu bili žrtve oružanih okršaja već egzekucija.

General Tolimir je u unakrsnom ispitivanju insistirao da ne dovodi u pitanje izveštaj dr Lorensa već želi da od njega sazna "samo ono što u tom izveštaju ne razume". Jedna od tih stvari je bio način na koji je australijski patolog među žrtvama razlikovao borce od ne-boraca.

Budući da su na mnogim telima pronađene "ligature" – povezi na rukama i na očima - te da su među žrtvama, sudeći po rezultatima obdukcije, u velikom broju slučajeva bili bolesni i stari ljudi, kao i žena i dece, jedini logičan zaključak je bio da oni nisu mogli biti učesnici bilo kakvog oružanog sukoba. Činjenica da su njihova tela skrivana - prebacivana iz primarnih u sekundarne grobnice – takođe upućuje na zaključak da nisu bili žrtve borbi, zaključio je Lorens.

Suđenje generalu Tolimiru se nastavlja sutra.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 475

RUGANJE ŽRTVAMA: Spekulacije monstruoznije i od samog zločina
PRIKRIVANJE DOKAZA: Neuspeli pokušaj brisanja snimaka zločina
TEROR U TESLIĆU: Alaj tuku od Doboja "Miće"!
"ČIST OBRAZ I MIRNA SAVEST": Milan Lukić traži kontakt sa medijima