HomeKAKO JE UTVRĐIVAN BROJ ŽRTAVA U MASOVNIM GROBNICAMA
Forenzički antropolog Hoze Pablo Barajbar na suđenju Zdravku Tolimiru svedočio o postupku i metodama utvrđivanja broja, uzrasta, pola i uzroka smrti žrtava pronađenih u srebreničkim masovnim grobnicama u periodu od 1996. do 2001. godine

Jose Pablo Baraibar, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru Jose Pablo Baraibar, svjedok na suđenju Zdravku Tolimiru

Posmrtni ostaci iz srebreničkih masovnih grobnica, ekshumirani u periodu od 1996. do 2001. godine, pripadaju najmanje 2.541 osobi, potvrdio je u nastavku suđenja Zdravku Tolimiru forenzički antropolog Hoze Pablo Barajbar/Jose Pablo Baraybar, supervizor u timu forenzičara koji su učestvovali u tim ekshumacijama.

Barajbar je o nalazima ispitivanja posmrtnih ostataka, sadržanim u njegovom ekspertskom izveštaju, već dva puta svedočio pred Tribunalom, a u spise je danas uvršten njegov iskaz iz 2007. godine u predmetu Popović i ostali. U sažetku tog svedočenja, koji je pročitao tužilac, opisana je uloga peruanskog antropologa kao supervizora čiji je zadatak bio da obezbedi da se nalazi različitih stručnjaka – arheologa, antropologa, patologa – precizno zabeleže i da se utvrđivanju broja, uzrasta, pola i uzroka smrti pronađenih žrtava primene odgovarajuće metode.

Tim forenzičara, potvrdio je Barajbar, je na osnovu proučavanja ekshumiranih ostataka žrtava utvrđivao takozvani minimalni broja pojedinaca (MBP) pronađenih u svakoj od masovnih grobnica. Najjednostavniji način, objasnio je peruanski antropolog, je da se prebroje kosti istog tipa među pronađenim ostacima.

Premeštanje tela iz primarnih u sekundarne grobnice je otežavao rad njegovog tima, budući da su delovi tela jedne osobe, u više slučajeva, pronađeni u nekoliko grobnica. Ta je činjenica dodatno uticala na postupak utvrđivanja minimalnog broja pojedinaca u masovnim grobnicama, pošto su forenzičari u sekundarnim grobnicama većinom nalazili samo delove, a ne cela tela.

Optuženi general je svedoka detaljno ispitivao o stručnim terminima i postupcima primenjenim u istraživanju. Tema unakrsnog ispitivanja bio je i stepen prihvaćenosti metoda koje je koristio Barajbarov tim kao i način na koji su forenzičari utvrđivali povezanost primarnih sa sekundarnim grobnicama.

Peruanski naučnik objasnio je da je to najčešće utvrđivano na osnovu analize zemljišta u grobnicama, budući da je sa telima žrtava iz primarnih grobnica, u nove grobnice dospelo i zemljište drugačijeg sastava i strukture od zatečenog u sekundarnoj grobnici. To je istovremeno bio i jedan od kriterijuma za utvrđivanje zajedničkog imenitelja u analizi i povezivanju ekshumiranih delova tela iz više grobnica.

Suđenje Zdravku Tolimiru nastavlja se sutra popodne.


Dijeljenje sadržaja
FB TW LI EMAIL
TV Tribunal 474

NEMA GROBOVA - NEMA ZLOČINA: Karadžić pita gde su sahranjene sarajevske žrtve
PREBROJAVANJE KOSTIJU: Kako je utvrđen minimalni broj žrtava iz Srebrenice
DO POSLEDNJEG DAHA: Šešelj veruje da neko manipuliše njegovim zdravstvenim stanjem
U SLUŽBI SLUŽBE: Kako je Državna bezbednost koristila Arkana i Šešelja